Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dech svatý ho opatruj! Papež František má jen jednu plíci

Autor: simao, INT - 
14. března 2013
12:00

Jeho předchůdce Benedikt XVI. odstoupil oficiálně kvůli chatrnému zdraví. Jaký je však stav nového papeže Františka? Světovou veřejnost zaskočila informace, že má jen jednu plíci! Operaci však podstoupil v mládí a i v 76 letech působí argentinský jezuita vitálně.

Chřadnoucí Benedikt XVI. cítil, že již na svůj úřad nestačí. A tak raději odstoupil a volbu svého nástupce sledoval z letního papežského sídla Castel Gandolfo v televizi.

Když více než dvě třetiny členů konkláve zvolili po dvou dnech zasedání nového papeže, lidé se přirozeně začali zajímat o jeho zdravotní stav.

A vyšlo najevo, že argentinský kardinál a první latinskoamerický papež Jorge Bergoglio má jen jednu plíci! Tu druhou mu vzali v mládí, když ho museli operovat kvůli blíže nespecifikované infekci.

Život s jednou plící a srdcem na pravém místě

Přesto se František dožil 76 let, což uklidňuje i lékařku a plicní odbornici Sandyi Khurana z univerzity v americkém Rochesteru. "Pokud máte normální, zdravé plíce, tak zcela určitě můžete žít jen s jednou plící. Jako lékaři se s tím setkáváme běžně a je to jasně patrné z případů lidí, kteří o ni přišli kvůli infekci či rakovině," řekla doktorka serveru Huffingtonpost.com.

Nový papež působí vskutku vitálně. Má sice jen jednu plíci, ale také podle Argentinců srdce na pravém místě, což se projevilo v jeho boji za chudé, kterých je třeba na chudinských předměstích Buenos Aires požehnaně. Právě proto se od papeže čeká, že zaměří zraky církve na chudší regiony.

Oblíbený a pokorný pastor

V osobě Bergoglia si prý navíc římskokatolická církev našla překvapivého, ale kvalitního lídra. Podle agentury AP jde o průkopnického papeže, který je spíše starým farářem než mladým manažerem, jenž by vzkřísil krizí zasaženou církev a víru. Ale také zkušeným, oblíbeným a pokorným pastorem, který by neměl přitahovat skandály.

Katolíkům však dosud zní v uších jeho loňský projev, ve kterém kardinál Bergoglio obvinil své církevní kolegy z pokrytectví. Podle něj zapomínají, že Ježíš Kristus omýval nemocné leprou a jedl s prostitutkami.

vlasta1 ( 14. března 2013 16:00 )

Tak jsem se těšil že papežem bude Bobošíková a bohužel to nevyšlo!

vlasta1 ( 14. března 2013 16:00 )

Tak jsem se těšil že papežem bude Bobošíková a bohužel to nevyšlo!

komentator ( 14. března 2013 15:48 )

Brugale a nyní fakta Cirkevní restituce jsou s ve srovnání restitucemi (u všech občanů) uplatňovanými v Česku nadstandardní! Církve, zejména ta katolická, jsou zvýhodňovány! Ty poukazuješ na příspěvek státu cirkvím ročně 1,5 miliardy korun! Kdyby se dal obrovský (prý cirkevní) majetek v hodnotě cca 150 miliard korun do nějaké státní nadace, která by tento majetek spravovala, stačí dosáhnout ročně pouze 1procentní zisk,aby si cirkev inadále minimálně přišla na své Obvykle při správě tak velkého majetku se dá vytvořit 5-10% zisk z hodnoty spravovaného majetku tj. v daném případě minimálně 7,5 miliard korun!A pravděpodobně i více! Investigativní novináři již naznačují, že podnikatelé a firmy napojeni na ODS a TOP 09 mají dohodu zejména s katolickou cirkví o spravování obrovského majetku. Proč asi Brugale? A když se majetek rozkrade, tak se stát tj. daňoví poplatníci bude muset o církve postarat. Nevzpomínáš Brugale jak v rámci tzv. velké privatizace za Klausovy vlády vytunelovali podnikateké a firmy napojené na ODS a další pravicové strany velké banky, průmyslové podniky a pojišťovny, jejichž sanace přišla daňové poplatníky na stovky miliard korun?

rudyptak48 ( 14. března 2013 15:39 )

....že strom se pozná po ovoci, nebo... člověk a společenství se pozná podle skutků. Ať si každý sám probere skutky církve... myslím hlavně většiny jejich kněží, biskupů a hodnostářů, zda jsou v souladu s učením Ježíše. Když jim není líto ani těch upřímných věřících lidí, kteří jim důvěřují jako stádo nevinných oveček a denně snášejí opovržení od atesitů... tak musí přijít něco daleko horšího, aby je to přimělo k nápravě...

rudyptak48 ( 14. března 2013 15:34 )

Papež František byl v hledáčku již při volbě papeže Benedikta XVI. Smrtí Jana Pavla II. skončila doba mediálního nadšení z pádu železné opony. Aktivní součásti tehdejšího dění byl i papež Jan Pavel II. Média se stala další světovou velmocí, která konkuruje všem světovým náboženstvím. Dnes, když je svět elektronicky propojen, je nemožné veřejně hlásat nějakou víru, a ve skrytu provádět nekalou činnost. Církev nemá dnes prostředky, aby konkurovala médiím, a nezbývá ji jen prakticky žít podle toho, co hlásá. Vatikán chtěl po smrti Jana Pavla II. zamaskovat své průšvihy a zvolil za papeže spíš kronikáře a religionáře. Protože průšvihy neúměrně narůstají, a už se bouří i vlastní ovečky (viz sesazený trnavský arcibiskup), rozhodl se papež Benedikt přenechat řešení(úklid?) někomu schopnějšímu. Je otázka, zda papež František naplní toto očekávání, i když je to jezuitský pragmatik. Vatikánská banka je podezřelá z praní špinavých peněz, včetně styků s mafií. Denně se objevují další a další průšvihy jako zneužíváním dětí, pedofílie, korupce, hlavně mlčení, zatloukání...a zatloukánííí... Když se některý kněz ozve, církev je odhodlána jej exkomunikovat. Kdybychom šli do důsledků, měla by být exkomunikována většina církevních hodnostářů. Oč se církevní hodnostáři liší od těch židovských farizejů, který nechali ukřižovat jejího zakladatele Ježíše? Tahle situace mě připomíná obra na hliněných nohou před zhroucením, podobně, jako tomu bylo v SSSR po perestrojce. Pokud církev chce být skálou, t.j. pokračovatelkou šíření Ježíšova evangelia, musí udělat zásadný řez ve svém těle. Nechápu, jak může být tolik vzdělaných církevních hodnostářů, slepých k těmto problémům. V samotné Bibli je tolik poučení... ale zdá se, že pro ně platí to stejné, co Ježíš říkal... mají oči, ale nevidí... mají uši, ale neslyší... a já dodávám... mají mozek, ale nemyslí. A nakonec ještě jedno poučení z Bible, která říká, že strom se pozná po ovoci, nebo

Zobrazit celou diskusi