Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Severní Korea: Zaútočíme na USA atomovou bombou!

Autor: shp, ČTK - 
7. března 2013
19:09

Napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy houstne! Pchjongjang pohrozil, že v případě tvrdších sankcí možná provede preventivní jaderný úder na Spojené státy. Vrcholný orgán Spojených národů se však hrozbou nenechal zviklat. OSN zpřísnila a rozšířila sankce proti komunistické zemi.

Hlavním cílem nové rezoluce, kterou 15 členů rady přijalo jednomyslně, je zastavit Severní Koreji přísun materiálu a veškerých peněz, které by mohly sloužit Pchjongjangu k vývoji jaderného arzenálu a raket dlouhého doletu. Všechny členské země OSN mají například zmrazit veškeré finanční transakce a spolupráce, které by k podobnému vyzbrojování mohly vést.

Žádná drahá auta do KLDR

Text nově zakazuje i vývoz jachet, drahých aut, drahých kamenů a dalšího luxusního zboží do KLDR. Rezoluce také zpřísňuje stávající sankce, především rozšiřuje seznam severokorejských podniků a představitelů, kterým se mají zablokovat účty a majetky a zakázat cestování. Severokorejští diplomaté budou také pod přísnějším úředním dohledem v zemi jejich působení.

Pozor na provokativní činy!

Také dosud nahodilé prohlídky severokorejských lodí v zahraničí jsou nyní pro země povinné. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že Rada bezpečnosti dnes dala jasně najevo Severní Koreji, že mezinárodní společenství nepřipustí, aby pokračovala ve svých raketových a jaderných programech. Situaci na Korejském poloostrově označil za nebezpečně napjatou a vyzval Pchjongjang, aby se již vyvaroval provokativních činů a nepřátelské rétoriky.

Bez peněz žádné atomovky?

Nová rezoluce podle pozorovatelů výrazně ztíží Severní Koreji získávání peněz, které potřebuje k tajnému vývoji svého jaderného a raketového arzenálu. Pchjongjang dal najevo, že si to uvědomuje, když krátce před hlasováním RB pohrozil, že v reakci na podobné sankce je připraven i zaútočit na Spojené státy jadernou zbraní. Podle amerických odborníků však KLDR zatím nemá raketu, která by doletěla až do USA, ani vhodnou jadernou hlavici. Agentura AP to označila jen za "štvavou rétoriku" Pchjongjangu.

venxa ( 8. března 2013 21:43 )

Jana999 Holka ty to mas v te tve hlavicce naprosto pomichane. USA se neplete nikomu do jejich zajmu. US ma smlouvu s ROK ze jim bude pomahat v pripade ze je namadne jakykoli agresor a je zcela normalni ze ozbrojene sily US a ROK musi mit spolecne manevry.Tato smlouva se datuje od uzavreni primeri kdy Spojene Narody musely celit agresi se strany Severni Koreje. Takze ten kdo je zodpovedny za dnesni situaci neni US ale komunisticka Severni Korea se jejich akcemi. Takze ty cubko stekas na spatny strom.

jana999 ( 8. března 2013 08:43 )

no já si myslím, že USA by neměla dělat u jejich hranic nějaké vojenské manévry, vůbec si myslím, že jestli nějaká válka bude, tak jí zase rozpoutají amíci, oni už toho mají ty státy plný zuby si od nich nechat pořád něco diktovat

jana999 ( 8. března 2013 08:41 )

no přesně, taky jsme tu měli nedostatek jídla a západní němci se k nám jezdili vyžrat

jana999 ( 8. března 2013 08:35 )

no blekota by byl horší, nebyl výběr, mezi slepýma jednooký král

jana999 ( 8. března 2013 08:34 )

no a vy jste snad nepřítel ruska? Vy nepotřebujete jenich plyn a ropu? Mě je z vás čechů na nic, nadáváte na ruskáky a pak jim za bagšiš prodáte karlovy vary, tam jste měli být důslední ale tvářit se jak ruský nepřítel, aby se tam pakovali němci, to je teda inteligentní

Zobrazit celou diskusi