Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obama podepsal federální škrty: Ministerstva a státní ogranizace přijdou o 1,7 bilionů Kč

Autor: ČTK, mokk - 
2. března 2013
08:55

Pro ministerstva a další státní organizace v USA nastávají krušné chvíle. Prezident Barack Obama totiž podepsal nařízení, které omezuje federální výdaje. Škrty by tak měly dosáhnout až na 1,7 bilionu korun.

Americký prezident Barack Obama podepsal nařízení, kterým se omezují plánované federální výdaje. Do konce září tak budou muset jednotlivá ministerstva a další státní organizace seškrtat zhruba 85 miliard dolarů (asi 1,7 bilionu Kč). Obama se do poslední chvíle snažil této situaci zabránit, s republikány se ale nedokázal dohodnout na oboustranně přijatelném řešení, jak výdaje snížit.

Vláda už avizovala, že bude muset zkrátit pracovní dobu některým státním zaměstnancům, protože je nemá z čeho zaplatit. Méně peněz bude na obranu, zdravotnictví, vzdělání, ale i na běžnou státní agendu.

djaba ( 2. března 2013 21:47 )

Vždy, když se psalo o poklesu ekonomiky státu třeba jen o dvě desetiny procenta ,ekonomové prorokovali málem zkázu Světa.Teď všichni ekonomičtí experti uměle snižují růst ekonomiky všemi možnými škrty.Každý ví , že ekonomiku " táhne " především domácí kupní síla.A ta , pokud nebude mít prostředky , nebude nakupovat a tím pádem nebude pro koho vyrábět a dovážet.To se projeví , že nebude mít výrobce odbyt a jeho dodavatelé též.Jednoduše řečeno - kdo nemá peníze nenakupuje. Všichni ti celosvětoví Kalouskové dokonce počítají s rapidním poklesem HDP ,což nechápu , vždyť přeci v první řadě je je růst ekonomiky a poté mohu škrtat.

picpa ( 2. března 2013 18:46 )

Měníme se s krizí Rok od roku roste podíl domácností uvádějících, že současná ekonomická situace má vliv na změnu jejich nákupního chování. Zatímco v roce 2009 se změna týkala pouhých 22%, dnes je to plná polovina. Nejvíce pociťují složitou ekonomickou situaci zákazníci s nižším vzděláním, starší lidé a osoby s nižšími příjmy.  Za pokřivení trhu, za nárůst cen potravin a v neposlední řadě za nárůst stále většího počtu lidí, co musejí uzpůsobovat své nákupní chování může špatný Zákon o Významné tržní síle.

anka ( 2. března 2013 15:58 )

cina a pak indie predbehne cinu....jinak nechapu ty smejici se smajliky - protoze tohle vsechno bude mit vliv i na ceskou ekonomiku...

namoroman ( 2. března 2013 11:26 )

Ekonomika USA jede asi na doraz .Možná už přišli na to,že by bylo lepší začít splácet dluh než ty těžké prachy ve formě úroků "někomu-někam" odevzdávat aby si "někdo-někde" z nich žil jako prase v žitě.A přitom by se ti Amíci mohli mít mnohem lépe.Jinak je třeba....taková Čína předběhne...jestli se tak už nestalo,žeee?!

cityjail ( 2. března 2013 09:59 )

Nechápu.Myslel jsem že v USA řídí všecko Bůh a ne Obama.Že by se přestalo dařit vydírat zbytek světa ekonomickým diktátem??

Zobrazit celou diskusi