Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Obama pohrozil KLDR: Kvůli jadernému testu chce posílit raketovou obranu

Obama v projevu pohrozil KLDR posílením raketové obrany, také slíbil zvýšení mezd
Obama v projevu pohrozil KLDR posílením raketové obrany, také slíbil zvýšení mezd  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, psch - 
13. února 2013
08:01

V téměř hodinovém projevu americký prezident Barack Obama pohrozil Severokorejcům a oznámil, že USA posílí raketovou obranu a stanou v čele snahy o odpověď na jadernou hrozbu.

Obama se ve svém poselství o stavu unie zaměřil především na domácí ekonomiku. Oznámil, že chce nastartovat ekonomický růst sérií opatření, která nezvýší zadlužení země. Zahraničním tématům dominoval tvrdý postoj vůči KLDR a stažení 34 tisíc vojáků z Afghánistánu.

Strádající domácí ekonomiku chce Obama nastartovat investicemi do širokého spektra oblastí, které však nezvýší americké zadlužení "ani o desetník". Vzápětí zveřejnil plán na zvýšení minimální mzdy. Od roku 2015 by měla podle jeho plánu činit 9 dolarů na hodinu (asi 170 korun) namísto nynějších 7,5 dolaru.

Další podstatnou část projevu věnoval Obama zahraniční politice. V reakci na severokorejský jaderný tes oznámil, že USA posílí svou raketovou obranu a stanou v čele snahy o odpověď na severokorejskou jadernou hrozbu.

Obamovým cílem je přimět KLDR, aby se vzdala jaderných pokusů. "Režim v Severní Koreji musí vědět, že bezpečí a prosperitu si zajistí jedině plněním svých mezinárodních závazků," řekl prezident.

Obama také potvrdil očekávanou informaci o letošním stažení podstatné části amerických jednotek z Afghánistánu. Do roka podle něj odejde 34 tisíc vojáků a v roce 2014 válka pro Američany skončí. Po tomto datu v zemi zůstanou již jen jednotky určené k výcviku a vybavování afghánských ozbrojených sil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bulis1979 ( 13. února 2013 16:37 )

Korea by měla jednu raketu švihnout na Brusel, jednu na London City, jednu až bude setkání Bilderbergu 2013 a rozje*at celou zkur**nou Ameriku.

zaviracispendlik ( 13. února 2013 15:20 )

souhlas

isurus ( 13. února 2013 14:31 )

Zajímavé je, že když asi před 14 dny Jižní Korea úspěšně odpálila svoji raketu dlouhého doletu a vynesla na oběžnou dráhu svůj satelit, tak to nikoho nepohoršilo, žádná mimořádná rada bezpečnosti OSN se k tomu nescházela, jako v případě toho samého v provedení KLDR, a sdělovací prostředky to jen krátce okomentovaly. Severní Korea nemůže USA vojensky nijak ohrozit a to ani v případě, že bude vlastnit rakety dlouhého doletu osazené jadernými hlavicemi, protože Kim Čong-un nebo kdokoli jiný na jeho místě si dokáže spočítat, kolik jaderných raket mají k dispozici USA a jaká drtivá by byla asi jejich odveta. KLDR bude mít svůj jaderný arzenál výlučně na svoji obranu, jako odstrašující hrozbu pro kohokoli, kdo by v budoucnu chtěl vojensky útočit na její území či na její vládnoucí režim. A příklady z doby nedávno minulé jí dávají za pravdu. Jen zkrácený výčet za posledních cca 20 let vojenské angažovanosti USA nebo NATO, které je jejich dítkem - Grenada, Panama, Jugoslávie, Irák, Afghanistán a kdo bude další na řadě...? Tato fakta dávají KLDR legitimní právo vyvýjet jaderné zbraně za účelem obrany svých národních a geopolitických zájmů. Ono se totiž hůře diktuje a hrozí vojenskou intervencí zemi, která tykové zbraně vlastní. Ony si i USA dovedou spočítat, že takové vojenské dobrodružství by je přišlo zatraceně draho a měli by obrovské ztráty na životech, i když by válku zřejmě vyhráli. Je jasné, že země, které oficiálně či neoficiálně tvoří tzv. "Jaderný Klub" nejsou rády z jeho dalšího rozšiřování, neboť tak ztrácejí silnou vyjednávací pozici a už si nebudou moci pro sebe klást tak výhodné podmínky.

tarabula ( 13. února 2013 13:21 )

no po Korejských zkušenostech s importem demokracie po americkém způsobu na statisících tun bomb všech druhů včetně kazetových a napalmu (pod pláštíkem OSN), se Koreáncům ani nedivím, že jejich prvořadým životním zájmem je, ikdyž v případné praxi použití proti ohromné americké mašinérii bezvýznamné, alespoň vyvolávat dojem vojenské síly, stůj co stůj.

gogo ( 13. února 2013 10:51 )

Váš názor není zcela od věci.. Jinou, pravděpodobnou vizi konce světa, popisuje velice věrohodně a reálně Radbury ve svém románu "458 stupňů Fahrenheira". Některé jeho předpovědí se naplňují již dnes. První předpoklad jak ovládnout lidstvo je donutit ho nemyslet. Bavit se a nepřemýšlet. A to se již děje.. V USA měrou vrchovatou.

Zobrazit celou diskusi