Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tři nejštědřejší ministři: Kdo rozdával podřízeným nejvíce a kolik?

Trio nejštědřejších ministrů v roce 2012: Drábek, Kalousek a Kubice dopřáli svým náměstkům nejvyšší platy
Trio nejštědřejších ministrů v roce 2012: Drábek, Kalousek a Kubice dopřáli svým náměstkům nejvyšší platy  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
19. února 2013
15:30

Kteří ministři byli za rok 2012 nejštědřejší ke svým podřízeným? Šlo o trio Drábek - Kalousek - Kubice. Ze všech ministerských náměstků si nwjvětší balík vydělal v současné době trestně stíhaný Vladimír Šiška! Navzdory tomu, že na Drábkově ministerstvu strávil pouhých 9 měsíců, než ho v poutech odvedla policie.

Náměstek ministra práce Šiška loni v říjnu ve funkci kvůli obvinění skončil, takže pracoval jen devět měsíců. Přesto dostal ze všech ministerských náměstků nejvíce - 1,319 milionu korun, z toho 335 tisíc na odměnách. V přepočtu si tak vydělal skoro 150 tisíc měsíčně.

Za tři čtvrtě roku měl Šiška vyšší příjem, než všichni ostatní náměstci za celý rok 2012. Jeho korupční případ však vedl k rezignaci ministra práce a sociálních věcí Drábka (TOP 09), kterého nahradila Ludmila Müllerová. 

Těsně za Šiškou se s odměnami ve výši 330 tisíc korun umístil nejmenovaný náměstek ministra financí a náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška s odměnami 300 tisíc korun.

Kalousek: Musím udržet odborníky

Po Drábkovi tak byli nejštědřejšími ministry Miroslav Kalousek (TOP 09) a Jan Kubice. Do první desítky nejlépe odměňovaných se dostali i další náměstci z jejich resortů.

Šéf financí Kalousek to zdůvodnil takto: "Finanční svět platí své zaměstnance velmi lukrativně. Pokud na ministerstvu chci mít odborníky typu Radka Urbana, Jana Gregora či Vladimíra Minčiče, tak je musím aspoň částečně motivovat," řekl Kalousek serveru Lidovky.cz, který o platech náměstků informoval a dodal: "Podíváme-li se na to, kolik mají srovnatelní odborníci ve finančním světě, tak se vždycky stydím za to, jak málo je platím. Ale dělám, co mohu, abych je udržel."

Ministr vnitra Jan Kubice pak uvedl, že například náměstka Hrušku ocenil "za mimořádné plnění nejvýznamnějších úkolů v oblasti vnitřní bezpečnosti" či "za trvale dobré výsledky a pracovní nasazení nad rámec pracovní doby". Přehled odměn a platů předloni najdete v odkazu níže.

verasum ( 20. února 2013 09:07 )

Jsem zvědavá,zda se někdy dožiju toho,aby v této zemi byli hnáni k odpovědnosti i hlavouni, kteří jako Drábek zvorali co se dalo a připravili spoustě lidí bezesné noci.Takováto neschopná a všehoschopná kreatura by v normální společnosti už dávno bručela na Borech!!!Obávám se toho,že se nápravy v našem Kocourkově nedožiji

kinki ( 20. února 2013 07:46 )

Vsak preco by nerozdavali? Vsak nerozdavali zo svojho, a z cudzieho predsa krv netecie.

burinka ( 19. února 2013 22:17 )

Je hodně dobře, že je Drábek pryč. To co napáchal za tu krátkou dobu je do nebe volající. Chaos, který je na úřadech práce nyní je jeho, Šišky a Machotky "zásluha". Všichni tři jsou pryč a obyčejní pracovníci nyní za ně vychytávají průšvyhy, které souvisejí s novými programy. Jeho neustálé kydy, že se podpory vyplácejí byly nejen k smíchu, ale ani nebyly pravdivé. A ty problémy okolo, o tom raději ani nemluvím.To, že nám očesali peníze a na oplátku nám přichystali takové svistvo, je nehoráznost. Nyní jsou v tahu a nám nezbývá než s tou prasárnou pracovat. Za dvacet let práce na Úřadu práce jsem nezažila horší vedení. Jsem zvědavá, jestli budou po zásluze "odměněni". Nemůžu ho ani vidět, dělá se mi z něho zle.

majojo ( 19. února 2013 22:12 )

Proplesknout? Škoda energie. Kopnout a zmrzačit!

majojo ( 19. února 2013 22:10 )

Kradousi, jsi sice kuhrva a svnie svinutá, ale prosím, vezmi si mě za asistenta! Pak ti ukážu, jaká kuhrva umím být já!!!!!

Zobrazit celou diskusi