Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zakladatel Makra spáchal sebevraždu: Trpěl nevyléčitelnou nemocí

Otto Beisheim (†89) spáchal sebevraždu, trpěl nevyléčitelnou nemocí
Otto Beisheim (†89) spáchal sebevraždu, trpěl nevyléčitelnou nemocí  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
19. února 2013
10:46

Otto Beisheim (†89), spoluzakladatel největšího německého velkoobchodního řetězce Metro, kam patří i Makro, spáchal sebevraždu. Miliardář oceňovaný jako "průkopník a legenda německého i mezinárodního obchodu" trpěl nevyléčitelnou nemocí.

"Trpěl nevyléčitelnou nemocí a rozloučil se se životem v důsledku beznadějnosti svého zdravotního stavu," uvedly agentury DPA a AP. Beisheim byl dnes ráno nalezen mrtev ve svém domě v obci Rottach-Egern v jižním Německu.

Beisheim v roce 1964 po návratu z USA, kde ho fascinovaly velkoobchody Cash&Carry, založil první velkoobchod v porúrském Mülheimu. Ten se stal základem pro dnešní řetězec Metro Holding AG s 280.000 zaměstnanci ve 32 zemích světa. Do skupiny Metro patří i Makro podnikající také v Česku.

Beisheim byl znám i jako charitativní a kulturní filantrop. Byl mecenášem univerzitních orchestrů, golfových klubů a dětských zařízení. V porýnském Koblenci podporoval soukromou vysokou manažerskou školu, která nese jeho jméno.

Ke svým 80. narozeninám Beisheim v roce 2004 nechal za půl miliardy eur postavit v Berlíně areál Beisheim-Center. Komplexem tvořeným tuctem výškových luxusních budov - hotelů Ritz-Carlton a Marriott a domů s obchodními a kancelářskými prostorami a luxusními byty - zároveň dotvořil futuristický komplex Postupimského náměstí na někdejší hranici, která za studené války rozdělovala velkoměsto pásmem smrti obklopeným betonovou zdí.

datel ( 22. února 2013 12:50 )

myslím, že makro už jde pomalu do kopru nějakou dobu. A vidím to nejen z pohledu zákazníka (zužování sortimentu), ale i podle známých, kteří tam pracují nebo pracovali.

joudajoudovy ( 19. února 2013 15:18 )

aby to nedopadlo jako s markety julius meinel. zakladatel zaklepal backorami a obchody zkrachovaly.

haaczech ( 19. února 2013 14:40 )

Kdo chce,tak zkuste klikačku mailů,už za registraci dostanete 150Kč- www.zumail.cz/jsemzuu/63e3ee3ab6758ec5

mememumu ( 19. února 2013 14:33 )

Makro je velkoobchod pro podnikatele, nějak nerozumím tomu, proč by mělo být výhodné pro běžnou domácnost.

mememumu ( 19. února 2013 14:32 )

Základní výhodou Makra nejsou nejnižší ceny, ale že se v něm dá na jednom místě nakoupit velice široký sortiment včetně zboží, které se v běžných super/hypermarketech vůbec neprodává. Plus že je zboží ve vícekusových obalech, což docela ulehčuje manipulaci a skladování. Ne každý má čas, chuť (a nakonec i peníze) objíždět nejrůznější super/hypermarkety a tam skupovat akční zboží, z větší části vybalené z větších obalů.

Zobrazit celou diskusi