Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šílený střelec, který postřílel 20 dětí: Chtěl trumfnout "skóre" Breivika!

Autor: psch, ČTK - 
19. února 2013
08:10

Otřesná událost, při které vyhaslo 20 mladých životů, zahýbala nejenom americkým Newtownem. Od chvíle, kdy Adam Lanza (20) postřílel na tamní základce 20 dětí, se lidé snaží přijít na to, proč to udělal. Nejnovější zprávy říkají, že chtěl překonat Anderse Breivika!

Jenom těžko, jestli vůbec, se dá vysvětlit motiv šíleného střelce Adama Lanzy (20), který na americké základce postřílel 20 dětí, 6 dospělých a pak obrátil zbraň proti sobě. Od té doby se síří různé varianty, poslední spekulací je snaha o překonání počtu zabitých pravicovým extremistou Andersem Breivikem, jehož řádění si v Norsku před dvěma lety vyžádalo 77 obětí.

Americká televize CBS s odvoláním na dva činitele obeznámené s průběhem vyšetřování newtownské tragédie uvedla, že Lanza se na základní školu zaměřil, protože v ní viděl "nejsnazší cíl" s "největším nashromážděním lidí".

Důkazní materiál podle zdrojů ukazuje, že Lanzovo smrtonosné počínání zřejmě ovlivnily videohry s násilným obsahem a Lanza během masakru situace z nějaké videohry v duchu pravděpodobně ztvárňoval. Oběti na životech prý pro mladíka představovaly jakési "skóre".

Podle zdrojů CBS vyšetřovatelé našli důkaz, že Lanza byl Breivikem posedlý. V suterénu Lanzova domu také prý našli množství videoher. Zdroje ztvrdí, že Lanza tam o samotě strávil mnoho hodin a v místnosti se zatemněnými okny na počítači zlepšoval své střelecké dovednosti.

O tom, jak se vyšetřovatelé dozvěděli o Lanzově záměru soupeřit Breivikem, zpráva nehovoří. Úřady se k motivům Lanzova počínání zatím nevyjádřily. Paul Vance z connecticutské státní televize ale podle CBS upozornil, že zkoumání motivů ještě neskončilo a jakákoli vyjádření o záměrech střelce jsou pouhá spekulace.

Breivik byl za masakr, při němž zahynulo 77 lidí, odsouzen k maximálnímu trestu 21 let vězení. Trest může být prodlužován.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

keller ( 19. února 2013 23:51 )

Vidím, že spekulace kolem střelby v Sandy Hook neberou konce.

hartmanice ( 19. února 2013 19:50 )

Všichni grázlové honem do Evropy, tady máte zlatý důl.

japos22 ( 19. února 2013 09:17 )

A jak zareagovali Američané? Vykoupili okamžitě útočnou armádní pušku, kterou Lanza vraždil, protože se báli, že její prodej bude zakázán. Komu není rady...

jikar ( 19. února 2013 09:11 )

... můj vzor to teda rozhodně není!

moiaza ( 19. února 2013 08:48 )

AŤ žije a vzkvétá naš kapitalistický vzor. Ať žije naš velký bratr z USA !

Zobrazit celou diskusi