Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministerstvo kritizuje Ordinaci v růžové zahradě: Matou diváky!

Ministerstvo zdravotnictví Leoše Hegera zkritizovalo Ordinaci v růžové zahradě
Ministerstvo zdravotnictví Leoše Hegera zkritizovalo Ordinaci v růžové zahradě  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: lbp, simao - 
18. února 2013
17:42

Do populárního seriálu Ordinace v růžové zahradě se pořádně opřelo ministerstvo zdravotnictví. Nelíbí se mu, že seriál mate lidem hlavy, když se pacientka a lékařka baví o levnější variantě léků.

Tomu se nelíbí scéna z jednoho lednového dílu, ve které pacientka žádá svoji lékařku o levnější variantu léku. Doktorka ji poučí, že levnější verze neexistuje. Nabídne ale dotyčné, že lék objedná do ordinace a dá jí ho ve chvíli, kdy bude mít peníze.

"Tento způsob výdeje není v souladu se zákonem o léčivech," čertí se podle serveru lidovky.cz ministerstvo zdravotnictví. Lékař podle ministerstva nemůže nabídnout pacientovi nejvhodnější lék - v Česku z celé nabídky. Léčebných prostředků je u nás registrovaných na šedesát tisíc.

V praxi to pak vypadá, že lékař předepíše ten, který má "na skladě". "Zkušenosti z oblasti dozoru jednoznačně indikují, že lékaři, kteří se takového protiprávního jednání dopouštějí, prokazatelně svým pacientům předepisují a vydávají pouze léčivé přípravky, které mají 'skladem' u sebe v ordinaci," upozorňuje ministerstvo.

Nova se však ústy své mluvčí Marie Fianové nejprve bránila: "Seriál je fikce a jako taková nemusí odpovídat skutečnosti." Jenže pak televize uznala, že scénáristy nenapadlo zkonzultovat danou scénu s odborníky a už vůbec ne, že může jít o něco nelegálního. "Budeme se určitě omlouvat, je to naše chyba," dodala mluvčí pro LN.

bazaro ( 19. února 2013 11:52 )

perla99 ( 19. února 2013 11:51 )

Daleko víc je toho v seriálu zavádějícího a nereálného!

bazaro ( 19. února 2013 11:50 )

OK, já to chápu asi takhle: seriálový doktor předstírá (hraje), že provádí operaci - až na vyjímky diváci chápou, že to hraje = fikce. V reálu člověk narazí na lékaře, který přestírá, že umí operovat a třeba to neumí = lež. V TV se lež projevuje např.když mluví některý z politicky dosazených rádoby odborníků na některý s postů o kterém ví prachmálo (obrana např.) a předstírá jak je fundovaný. Ale každý si to samozřejmě může chápat po svém.

gogo ( 19. února 2013 11:47 )

Samozřejmě. Jde o mnoho miliard a o mnoho lidí v tom namočených.. Ruka ruku myje.. Kdyby se vše skutečně vyšetřovalo, tak bychom museli mít léky za polovic.. Ale je naprostý nezájem. Všichni jsou opiti mamonem...

gogo ( 19. února 2013 11:43 )

Pravdou je, že většina lékařů předepíše takové léky, s jakou firmou má "dohodu" za mastnou provizi. A druhou pravdou je, že takové lékaře pak tyto firmy kontrolují přes lékárny, zda skutečně předepisuje jejich léky a ne léky konkurence. Pacient je pouhý chudák sloužící k obohacení farmaceutických firem, lékárníků a lékařů. Jsou sice vyjímky slušných lékařů, ale Ti jsou jen vyjímkami potvrzujícími toto pravidlo. Můj příbuzný, pracující v lékárně, mi toto jednoznačně potvrdil.

Zobrazit celou diskusi