Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vědci rozluštili záhadu ruského meteoritu: Našli jeho úlomky!

Autor: ČTK - 
18. února 2013
12:40

Největší úlomky meteoritu, jehož páteční pád zranil stovky lidí a vyvolal paniku v okolí uralského Čeljabinsku, leží na dně jezera Čebarkul. Ruským expertům se ale podařilo nalézt menší úlomky, které jsou rozesety v okolí jezera.

Šéf pátracího týmu Viktor Grochovskij dnes ruským novinářům řekl, že většina dosud objevených úlomků ležela na sněhu v těsné blízkosti osmimetrového otvoru, který zřejmě největší meteorit vytvořil při pádu na zamrzlou hladinu jezera. Velikost žádného z úlomků ale nepřekračuje několik milimetrů.

Podle odborníků se nad Uralem rozpadl chondrit, kamenný meteorit, který obsahuje asi deset procent železa. Meteorit pravděpodobně dostane jméno podle jezera Čebarkul a stejnojmenného města. Podle vědců by totiž meteority měly získat jméno po nejbližší vesnici či městě.

V Čeljabinsku, průmyslovém městě s více než milionem obyvatel, zatím za silných mrazů intenzivně pokračuje odstraňování škod. Podle místní radnice se podařilo zasklít okna v 3500 budovách, v dalších asi 1200 domech zasklívání skončí v nejbližších dnech. Městská správa se zavázala, že veškeré opravy občanům města uhradí.

O lékařskou pomoc požádalo celkem 1240 lidí včetně 299 dětí, oznámila agentura ITAR-TASS s odvoláním na zdravotníky. V nemocnicích s vážnějšími zraněními zůstalo 52 lidí, z toho 13 dětí. Jako středně těžké hodnotí lékaři zranění 21 lidí.

V ruských odborných kruzích se mezitím rozvinula diskuse o možné ochraně před podobnými událostmi. Agentura RIA Novosti napsala, že experti kosmické agentury Roskosmos ve spolupráci s pracovníky Ruské akademie věd rozpracovali program ochrany před ohrožením z kosmu, jehož součástí je i systém včasného varování před pádem kosmických těles. Pokud by byl program realizován, během příštích deseti let by si vyžádal asi 58 miliard rublů.



Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi