Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rusové hledají úlomky meteoritu: Největší je velký jako dětská pěst

Autor: ČTK, ljš - 
20. února 2013
21:00

Rusové se z pádu meteoritu, který v pátek spadl u Čeljabinsku, snaží vytěžit maximum. Internet zaplavují fotografie a videa a hledači pokladů se snaží najít co největší úlomky. Ten největší je údajně velký jako dětská pěst.

Ruští vědci našli v okolí uralského Čeljabinsku zatím největší úlomky meteoritu, který do oblasti dopadl koncem minulého týdne. Některé exempláře prý dosahují velikosti až dětské pěsti. Přesné místo nálezu experti tají.

Největší trofeje podle zasvěcených nebyly nalezeny v okolí jezera Čebarkul, kde podle všeobecného názoru minulý pátek dopadly hlavní zbytky mohutného meteoritu. Speciální expedice Uralské federální univerzity je našla kdesi v okolí obcí Pervomajskij a Jemanželinka, které leží jižně od Čeljabinskü. Úlomků jsou tam údajně desítky. Vzorky jsou na cestě do laboratoří Ruské akademie věd.

Přímo do vod jezera Čebarkul, které leží asi 70 kilometrů západně od Čeljabinsku, se dnes ponořila skupina potápěčů. Jezero je hluboké kolem jedenácti metrů, ale dno je silně zanesené a viditelnost prý kvůli dvoumetrové vrstvě bahna prakticky nulová. K podrobnějšímu prozkoumání budou zapotřebí delší přípravné práce, které si vědci objednali u ministerstva pro mimořádné události.

Policejní ostraha, která místo dopadu meteoritu u čebarkulského jezera střežila, byla dnes odvolána. Místo se okamžitě stalo hojně navštěvovanou atrakcí, na břeh se sjíždějí zvědavci z bližšího i vzdáleného okolí.

vrkal ( 20. února 2013 21:28 )

Zatím se podařilo z úlomků sestavit část vrátnice z Černobilu. Kde se toulala nezjistili ti nejlepší astronomové.

Zobrazit celou diskusi