Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tragédie ve Frenštátě: V troskách našli tři mrtvé děti a dospělého!

Autor: ČTK, ljš - 
18. února 2013
06:42

Děsivá tragédie, která o víkendu otřásla Českem, nabývá hrůzných rozměrů. V troskách panelového domu, který vyletěl ve Frenštátě pod Radhoštěm do povětří, byla nalezena další čtyři těla. Tři z nich jsou děti.

Hasiči našli v noci v sutinách zříceného panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku čtyři těla. "Tři z nich jsou děti, jedno z nich zřejmě předškolního věku. Výbuch v panelovém domě tak má už pět obětí,"  to řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Jeden dospělý člověk se zřejmě ještě pohřešuje.

Exploze v panelovém domě v centru města nastala v neděli krátce před 04:00. Pravděpodobně se jednalo o výbuch plynu. Po výbuchu propukl požár, který zničil celý dům.

První oběť neštěstí oznámila policie hned v neděli ráno. Další mrtvé nalezli hasiči až v noci při postupném odklízení trosek. Ostatky zřejmě patří obyvatelům domu, které policie pohřešovala. Mezi pěti pohřešovanými byly tři děti, pohřešovaný tak podle všeho zůstává jeden dospělý.

Video  Výpověď svědka Jiřího Mikesky: Soused chtěl, aby vyletěli do povětří  - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Dva v kritickém stavu

Při neštěstí bylo dále zraněno 11 lidí, mezi nimi jeden dobrovolný hasič a tři děti. V kritickém stavu leží na popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě žena, která utrpěla popáleniny na 90 procentech těla, a muž, jenž byl popálen na více než 50 procentech těla. Ostatní zranění jsou podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného mimo ohrožení života.

"Pomalu pokračujeme v odklízení trosek. Střídá se přitom vždycky deset hasičů, kterým v hledání pomáhají psi. Probíhá to tak, že těžká technika nejprve sebere panel a zbytek se odklízí ručně," řekl Kůdela. Odklízení trosek podle něj bude pokračovat nejméně celý den.

Úmysl

Příčinu výbuchu musí policie teprve zjistit. Pracuje i s verzí, že se nejednalo o nešťastnou náhodu. "Musíme pracovat se všemi verzemi, i s verzí, že by se mohlo jednat o podezření z nějakého úmyslného trestného činu, který nelze vyloučit," řekl moravskoslezský krajský policejní ředitel Tomáš Tuhý.

Místní obyvatelé se přiklánějí k verzi o úmyslném způsobení výbuchu. V bytě v prvním patře domu, kde podle všeho exploze nastala, podle nich bydlel velice problémový muž, který měl být vystěhován a lidem v domě vyhrožoval zabitím.

Dům je v troskách

Třípatrový dům s šesti byty byl součástí bloku tří domů v centru Frenštátu. Exploze a následný požár zničily vnitřek domu, propadla se v něm střecha a stropy. Obvodové zdi pak museli hasiči strhnout, aby se dostali k troskám a mohli je prohledat. Několik desítek obyvatel z okolních domů záchranáři evakuovali.

Frenštátská radnice zřídila kvůli neštěstí krizovou linku. Lidé mohou volat na recepci úřadu na číslo 556 833 111. Starostka města Zdeňka Leščišinová, podle níž pomoc nabízí množství lidí, v neděli řekla, že v pondělí město zřídí speciální krizovou telefonní linku a bankovní účet, kam mohou lidé zasílat pomoc postiženým.

lion007 ( 18. února 2013 14:10 )

Ta matka se z toho zhroutila. Úplně ji chápu, zemřely ji 2 děti.

lion007 ( 18. února 2013 12:51 )

Byt toho chlapa byl hrozný a před půl rokem byl vydražen a měl jiného majitele. Tady měla zasáhnout policie a vystěhovat jej už dříve. Proč chtěl všechny zabít, protože to vystěhování a exekuci měl hlavně kvůli ostatním nájemníků. Ti jej dali k soudu, protože neplatil nájem, fond oprav atd. Prostě poctiví lidé jsou na to vždy špatně. Frenštát je malé město a všichni tam měli známé a všichni jsou z toho zdrceni.

lion007 ( 18. února 2013 12:48 )

Není to úplná pravda. V přízemí bydlel ten chlap co to nechal bouchnout a 2 starší manželé - oba jsou v nemocnici. V patře nad tou bestií bydlela paní AK s 2 dětma - ona je živá, v nemocnici, děti mrtvé. V 1.patře bydlel ještě ten silně popálený pár s 2 dětma, všichni zatím živí. Úplně nahoře nad bestií bydlela ředitelka místí MŠ s matkou a dcerou, nikdo nepřežil. Nahoře na drihé straně pár středního věku s 2 dětma - všichni živí v nemocnicích.

e.44 ( 18. února 2013 12:35 )

Vážně? A co jsem napsala špatně? Hoď sem pět základních způsobů pro získávání lidí ke spolupráci s StB a pak se můžeme bavit dál.

vykutalena.vdova ( 18. února 2013 12:16 )

No je vidět, že tebe nikdo ke spolupráci s STB nepřemlouval, jinak bys tohle napsat nemohl/a....

Zobrazit celou diskusi