Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

To je nejstarší studentka v Česku: Do školy chodí i v 93 letech!

Jaromíra Kostlánová je nestarší studentkou v Česku. Bude jí totiž už 94 let.
Jaromíra Kostlánová je nestarší studentkou v Česku. Bude jí totiž už 94 let.  (Autor: Blesk - Alexandr Malachovský)
Autor: Tereza Stonišová - 
2. února 2013
19:45

„Lituji, že den má jen 24 hodin,“ říká Jaromíra Kostlánová z Prahy. Žena, která oslaví 8. března už své 94. narozeniny. Seniorka totiž rozhodně neleží na gauči a nesleduje televizní seriály, ale je stále v pohybu a hlavně… studuje. Je zřejmě nejstarší studentkou v Česku.

Jaromíra Kostlánová chodí do Centra celoživotního vzdělávání. „Každý čtvrtek,“ svěřuje se Blesku. „Vybrala jsem si studium zdravého životního stylu. S tím je spojené například cvičení paměti, rady, jak žít aktivně a zdravě. Navíc nemáme žádné zkouškové období, takže odpadá jeden velký stres,“ dodává studentka.

Všechno stihne

„Každé ráno se taky protahuju,“ říká seniorka a předvádí cviky. „Víte, všichni mají pocit, že když jsem v důchodu, že mám na všechno spoustu času. To je ale velký, opravdu velký omyl. Já mám neustále co dělat – studuju, chodím do divadla, do kina, na výstavy, sama vařím a uklízím byt...“ říká paní Kostlánová, která je zajímavá ještě něčím. Je totiž také nejstarší průvodkyní v Praze!

„Začala jsem provádět, když jsem odešla do důchodu. To je už 30 let. Dřív jsem pracovala v továrně v pražských Holešovicích – otec vždycky chtěl, abych se živila vlastníma rukama. Mě ale vždycky bavily jazyky. Sama jsem se naučila anglicky, německy a dánsky – manžel tam dlouho pracoval. Dorozumím se i španělsky a francouzsky. Průvodcovství mě baví, Praha je nádherné město,“ vypráví paní Kostlánová.

Jaromíra Kostlánová Jaromíra Kostlánová | Blesk – Alexandr Malachovský

peterwilliams ( 3. února 2013 17:33 )

celej život byla tupá tak to chce dohnat

russoo ( 3. února 2013 05:38 )

Nemám nic proti aktivitě v důchodu to je dobře, ale jak následně ta paní uplatní své vzdělání v běžném životě jinými slovy jak státu vrátí investitci do vzdělání?Takoví "studenti"by si měli plně hradit svá zbytečná studia...

peterwilliams ( 3. února 2013 05:30 )

a zítra může být tuhá i s knížkama věčný student a nikdy nebude hotová až v popelu

peterwilliams ( 3. února 2013 05:28 )

a bude mít státní pohřeb a souloží ještě???

pepazdp ( 3. února 2013 00:32 )

Ale jo, je dobrá, ale aby o ní bleskouni psali poruhý za pár měsíců? Doufám že nechystaj jejich oblíbenej seriál

Zobrazit celou diskusi