Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemřel fotograf Hucek: Legenda novinářské fotografie a autor muže s křídly

Ve věku 78 let zemřel fotograf Miroslav Hucek, autor snímku Křídla pana Makovičky a mnohých dalších
Ve věku 78 let zemřel fotograf Miroslav Hucek, autor snímku Křídla pana Makovičky a mnohých dalších  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
29. ledna 2013
14:33

Fotograf Miroslav Hucek (†78) patří mezi legendy české novinářské fotografie. Další snímky, podobné legendárním Křídlům pana Makovičky, však již nepořídí. Odešel totiž do uměleckého nebe.

Úmrtí fotografa Hucka potvrdila ČTK  jeho dcera Barbara. Hucek se narodil na Slovensku - v Malackách v roce 1934. Za svůj život vystřídal řadu povolání. "Než jsem přišel na to, co mě uspokojuje. Vždy jsem totiž chtěl dělat práci, která by pro mě byla víc než jen prostředkem k vydělání peněz," svěřil se Hucek před časem webu vilgus.cz. 

Fotografovat začal v roce 1953, v roce 1957 se však vydal na FAMU studovat obor kamera. Odešel po roce a přes práci asistenta kamery v Československé televizi se stal členem redakce Malého světa.

V Mladém světě se sešel se slavnými redaktory, jakými byli třeba Arnošt Lustig, Jiří Černý, Rudolf Křesťan, Ladislav Smoljak, Eda Kriseová... Ovšem v roce 1975 byl v době normalizace odejit, protože nechtěl vstoupit do KSČM.

Stal se poté fotografem na volné noze a během své bohaté padesátileté kariéry měl více než 50 samostatných výstav a účastnil se řady výstav kolektivních. Jeho fotografie jsou zastoupeny například ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze a v Moravské galerii v Brně. mezi jeho nejznámější snímky patří Křídla pana Makovičky. 

zdiarskam ( 29. ledna 2013 15:41 )

Křídlo podle vzoru město a proto křídla jako města a křídly jako městy. Tak kdo je debil ?

santini ( 29. ledna 2013 15:20 )

krampota ( 29. ledna 2013 14:46 )

Křídli podle vzoru debili ! Bleskáči fakt už jděte s tím svým pravopisem do pr.ele! Zmrvíte i seriozní zprávu !

Zobrazit celou diskusi