Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Personální krize Ústavního soudu: Odchází další soudce, řízení se protáhnou

Ústavní soud čelí personální krizi, po desetiletém funkčním období odchází i Jiří Mucha (vpravo)
Ústavní soud čelí personální krizi, po desetiletém funkčním období odchází i Jiří Mucha (vpravo)  (Autor: ČTK)
Autor: psch - 
28. ledna 2013
08:49

Ústavní soud přišel o dalšího soudce. Po desetiletém funkčním období končí Jiří Mucha. Počet soudců klesá na dvanáct, což je minimum třeba pro rozhodnutí o návrhu proti prezidentské amnestii.

Po odchodu Elišky Wagnerové a Františka Duchoně odchází i Jiří Mucha. Ústavnímu soudu tak budou chybět už tři z patnácti soudců.

Do konce roku končí mandát dalším šesti soudcům, nejvyšší soudní instance se tak dostává do personální krize. Řízení se mohou protáhnout, už teď se krize projevuje na vyřizování některých spisů.

"Lidé, kteří se obrátí na Ústavní soud s návrhem na ochranu svých ústavou chráněných práv a svobod, budou odkázáni na další, možná přes rok, někdy i dva roky trvající další řízení," řekl v České televizi předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Dvanáct soudců je minimum pro rozhodování o návrzích na zrušení zákonů nebo vyhlášek, mimo jiné třeba i o návrhu proti prezidentské amnestii, což je v blízké době na pořadu dne.

Nové soudce už nebude navrhovat Václav Klaus. "Prezident nevěří, že by se jeho návrhem Senát vážně zabýval," řekl v ČT jeho mluvčí Radim Ochvat. Do dvou měsíců chce nové kandidáty navrhnout nově zvolený prezident Miloš Zeman.

moiaza ( 28. ledna 2013 16:54 )

 To je paráda. Nejsou soudci, dobrá zpráva do řad bratrů v modrých dresech.

egyptanka ( 28. ledna 2013 12:16 )

Ma snad strach?

zadnice ( 28. ledna 2013 10:59 )

Další z řady zlomyslností Václava Klause.

Zobrazit celou diskusi