Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Popravy, Kaddáfího zničený chrám a skandál vojáka smrťáka: To je válka v Mali

Autor: ČTK, simao - 
25. ledna 2013
20:07

Obavy z teroristů vehnaly Francouze do bojů v africkém Mali. Jejich jednotky nadále postupují proti radikálním islamistům. Postup se však neobešel bez válečných hrůz a jednoho francouzského skandálu vojáka "smrťáka".

Francouzsko-malijské jednotky dnes zahájily novou ofenzivu proti islamistům kontrolujícím severní část země. Boje se pomalu, ale jistě, přesunují k baště rebelů, městu Gao na severu země.

Úspěšný postup armády umožnilo letecké bombardování pozic rebelů. Zasáhlo i palác v Timbuktu, který nechal postavit někdejší libyjský diktátor Muammar Kaddáfí. Obsadili ho radikálové a udělali si z něj jedno ze svých velících středisek.

Hromadné popravy a francouzský voják smrťák

Postup oficiální armády Mali však kritizovala Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH). Nařkla totiž malijské vojáky, že se při postupu proti islamistům dopustili "řady hromadných poprav".

A trpět mají, jak tomu ve válečných konfliktech bývá, nejen rebelové, ale i civilisté. Výzva k respektování lidských práv totiž přišla poté, co skupina vojáků údajně zabila několik civilistů na autobusové zastávce v centrálním Mali.

Skandál na své konto si však připsaly i francouzské jednotky - když byly uveřejněny fotky vojáka, který si obličej chránil "zabijáckým" šátkem smrtky, takovým, jaký je k vidění třeba v násilné počítačové "střílečce" Call Of Duty.

Vedení francouzských legionářů to označilo za "nepřijatelné chování", protože vykresluje Francouze v Mali jako zabijáky. Fotograf Issouf Sanogo z agentury AFP, který snímek pořídil, popsal, že si voják "podivným šátkem" jen chránil obličej při příletu vrtulníku.

Radikálové zatlačeni zpátky na sever

Dva týdny po zahájení operací se islamisté každopádně ocitli v těžké defenzivě. Ovládají však nadále severní část země, kterou obsadili před 10 měsíci po neúspěšném vojenském puči v zemi.

Rebelové se však rozštěpili - hnutí Azavadu totiž opustilo radikální skupinu Ansar Dine, napojenou na Al-Kaidu. 

V zemi je nyní přes 2300 francouzských vojáků a stále přilétají další. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius potvrdil, že logistickou podporu intervenci poskytly Británie, Německo, Belgie, Dánsko, Španělsko a Itálie. Do Mali také míří asi pět stovek expertů z Evropy, aby se v souladu s nedávným rozhodnutím ministrů zahraničí EU podíleli na výcviku maliské armády.

mirabelka43 ( 6. února 2013 16:18 )

stupidus ( 26. ledna 2013 12:53 )

Planeta je přelidněná, tak ať klidně zabíjej dál.

marieelle ( 26. ledna 2013 11:20 )

DOCELA MNE DĚSÍ VYJÁDŘENÍ"PROTI ISLAMISTŮM". COPAK JSME VE STŘEDOVĚKU? I, A JE SLAM JE NÁBOŽENSTVÍ SLOŽENÉ Z KŘESŤANSVÍ, ŽIDOVSKÉ VÍRY A ZOROARTRISMU. DŮVOD K VÁLCE JE SNAD NĚJAKÁ NÁBOŽENSKÁ PŘÍSLUŠNOST?

marta49 ( 26. ledna 2013 08:04 )

jahodove_ticho ( 25. ledna 2013 21:42 )

To jsou zase K0K0Tl! Normální šátek, příště snad budou řešit, že se voják mračil... A při káždý válce jsou svinstva na obou stranách. Jo bIbečci i když nás osvobozovala rudá, znásilňovali, kradli a popravovali, tak klídek...

Zobrazit celou diskusi