Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přijde Rath o 56 tisíc měsíčně? Nečasova vláda jednala o platech vězněných poslanců

Vězněnému poslanci Davidu Rathovi hrozí, že v případě odsouzení a schválení předložené novely přijde o pořádný balík
Vězněnému poslanci Davidu Rathovi hrozí, že v případě odsouzení a schválení předložené novely přijde o pořádný balík  (Autor: ČTK, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
23. ledna 2013
14:53

Kabinet Petra Nečase se dnes vyjádřil k poslaneckému návrhu na zrušení vyplácení platů a náhrad poslancům, kteří jsou ve vězení. Pokud novela projde Sněmovnou, takový David Rath by mohl přijít o pořádný balík.

Novelu zákona o platech ústavních činitelů připravili poslanci ODS. Spočívá v tom, že by zákonodárci, kteří pobývají ve vězení, přestali dostávat plat, náhrady i další benefity.

Občanští demokraté zdůvodňují tento návrh tím, že zákonodárci ve vězení nemůžou řádně vykonávat mandát, což je samozřejmě pravda. A vláda se dnes postavila k návrhu novely kladně, jak oznámil po jednání svého kabinetu premiér Nečas. Sněmovna by podle něj měla projednat návrh ve zrychleném řízení. A Nečas věří v širokou politickou podporu.

Pozastavení platů by mělo platit i pro případy, kdy by se poslanec dostal do ochranného léčení, nebo skončil v zabezpečovací detenci. Doba, kterou by v těchto zařízeních strávili, by se mu navíc nezapočítávala do výpočtu odchodného.

Novela se úzce dotýká třeba pravomocně odsouzeného "zloděje ze Sněmovny" Romana Pekárka (bývalý člen ODS), který jako nepravomocně odsouzený přišel do Sněmovny za rebelující poslance z ODS, ale nepomohla mu ani imunita. Za to, že si coby místostarosta Kolína řekl o milionový úplatek, dostal pět let.

Ve vazbě pak čeká na soud sociální demokrat David Rath - také kvůli podezření z korupce. Podle informací TV Nova pobírá měsíčně 56 tisíc, o které by v případě schválení novely a pravomocného odsouzení přišel.

Trestně stíhaní jsou pak také další poslanci - Otto Chaloupka (VV) a Vlasta Parkanová (TOP 09).

janova ( 24. ledna 2013 06:30 )

To je sice pravda, ale po dobu vazby běžný občan od zaměstnavatele plat nedostává ! ! !

hejhej ( 23. ledna 2013 22:07 )

Omyl.Hradní pán netvoří zákony.Na vině je vláda,parlament.

hejhej ( 23. ledna 2013 22:07 )

Sliby chyby.Pořád ti nenažranci mají málo.Němcová slibovala,jak zatočí s morálkou,jaké postihy budou při absenci.A kde jsou ? Habou a hrabou.

hejhej ( 23. ledna 2013 22:05 )

Přesně.Stejně jako s imunitou.Oni vědí,že by do kriminálu měli jít postupně všichni,tak si chtějí,co nejvíce nakrát a být k sobě solidární.

hejhej ( 23. ledna 2013 22:03 )

To si máme sednout na zadek.Tato záležitost měla být řešená ve zrychleném řízení už před několika měsící.Jde o okrádání lidí.Někteří nemají na jídlo a léky a Ráth,který podvodem odklonil několik milionu jěště ve vyš.vazbě bere tolik tisíc.Za co????? Fuj s touto zkorumpovánou vládou.

Zobrazit celou diskusi