Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sehnat zbraň v USA může každý: Chlapec (7) přinesl do školy pistole a náboje!

Teprve sedmiletý hoch si přinesl do základní školy v New Yorku tyto zbraně - jedna je ráže 22, druhá na světlice
Teprve sedmiletý hoch si přinesl do základní školy v New Yorku tyto zbraně - jedna je ráže 22, druhá na světlice  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
18. ledna 2013
07:59

Po masakru v Newtownu, kde Adam Lanza zastřelil 20 dětí a 6 dospělých, volali lidé po zpřísnění pravidel k držení zbraní. Prezident Obama je sice představil, ale zatím jsou jen na papíře. To by si totiž jinak nemohl v New Yorku nakráčet sedmiletý chlapec do školy se dvěma zbraněmi a zásobou nábojů.

Teprve sedmiletý klučina přišel ve čtvrtek do základní školy v New Yorku s nenápadným batohem, ve kterém však měl ukryté pistole a náboje! Šlo o zbraň ráže 22 a také pistoli na světlice, potvrdil mluvčí newyorské policie John Grimpel.

Školu kvůli tomu na hodinu zcela uzavřeli, podařilo se však předejít neštěstí. K insidentu však došlo v době, kdy jsou zbraně hlavním tématem veřejné debaty v USA.

Úřady nyní prošetřují, jak se do chlapcova batohu dostaly. V USA se od prosincového masakru ve škole v Newtownu ve státě Connecticut, kde útočník zastřelil 20 dětí a šest dospělých, diskutuje o možných a především účinných opatřeních, která by vedla k omezení počtu lidí usmrcených zbraněmi.

Obama představil omezení, lidé se jich bojí a nakupují zbraně

Prezident Obama ve středu představil soubor dvacítky kroků, které zvažuje. Patří mezi ně například přísnější postup proti lidem, kteří lžou o původu prodávané zbraně, větší tresty za nelegální obchod se zbraněmi a důslednější registrace zbraní.

A také vyzval Kongres k větší regulaci střelných zbraní. Jakákoliv opatření jsou však zatím pouze na papíře, a tak Spojené státy v obavách vyčkávají, zda dojde k další krvavé tragédii.

Někteří lidé nechtějí jen bezmocně přihlížet a rozhodli se řešit situaci na vlastní pěst - několik měst vykupuje střelné zbraně, v Southingtonu nedaleko Newtownu na to šli ještě jinak. Místní obchody nabízely dárkové certifikáty za každou odevzdanou násilnou počítačovou hru, cédéčko nebo DVD. Násilné videohry a další média prý přispívají ke "zvýšené agresivitě, strachu a neklidu", tvrdí komunita SouthingtonSOS.

Zatím se však Spojené státy točí v začarovaném kruhu. Obchodníci napříč USA totiž hlásí celkový nárůst prodeje zbraní a střeliva poté, co se lidé začali obávat přísnějšího zákona o držení střelných zbraní...

keller ( 18. ledna 2013 12:44 )

Nahlásit tento příspěvek

cotee ( 18. ledna 2013 09:56 )

sportovní sázení, velmi kvalitní info zde: http://tepes.netstranky.cz/

marie60 ( 18. ledna 2013 09:55 )

marie60 ( 18. ledna 2013 09:49 )

Jak ty zbraně měli doma zabezpečené, že si ji tenhle fagan mohl klidně vzít do školy? Je vidět jak jsou někteří rodiče zodpovědní.

zadnice ( 18. ledna 2013 09:44 )

"demokracie" po americku a tam spějeme, protože nemáme žádnou národní hrdost a vždy jsme byli někomu "poddaní"a vždy jako nyní velice rádi!!!

Zobrazit celou diskusi