Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kalouskův protějšek z USA: Lidé se mu smějí, ministr má problémy s podpisem!

Jack Lew (vpravo) se stane novým ministerem financí USA. Lidé se mu smějí za to, že se neumí pořádně podepsat
Jack Lew (vpravo) se stane novým ministerem financí USA. Lidé se mu smějí za to, že se neumí pořádně podepsat  (Autor: Archiv Blesku, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
11. ledna 2013
18:11

Je považovaný za tichého, ale neústupného intelektuála a velkého odborníka na státní finance. Přesto se novému americkému ministrovi financí a tím pádem protějškovi českého ministra Kalouska Jacku Lewovi lidé posmívají. Kvůli jeho dětinskému podpisu.

Americký prezident Barack Obama jmenoval včera na post ministra financí dosavadního personálního šéfa Bílého domu Jacka Lewa (57). Jeho uvedení do úřadu prý již chybí pouze formalita - potvrzení ze strany Senátu.

Na ministra financí Lewa nečeká snadný úkol - musí najít způsob, jak v zadlužené zemi uspořit, ale zároveň zabránit drastickým škrtům. K Miroslavu Kalouskovi by však pro radu raději chodit neměl...

Američtí političtí komentátoři se přitom shodují: Lew je jiný. Bude lišit od svých předchůdců. Není to autorita na finančních trzích s širokými kontakty v obchodním světě, spíše rozpočtový odborník.

Neumí se pořádně podepsat, utahují si z něho

Tenhle ortodoxní Žid a tichý intelektuál, který působil již v administrativním týmu prezidenta Clintona, však musí čelit i posměškům.

Negativní pozornost totiž přitahuje jeho značně neobvyklý Lewův podpis. Připomíná spíše spirálu, vrtuli, schéma cívky, či několik kudrlinek, nakreslených malým dítětem... Televizní komentáři jej dokonce překřtili na "brčko namol".

A zatímco řadu Američanů zneklidňuje, že se jejich země ocitla na pokraji "fiskálního útesu", našli se i tací, kteří řeší podpis nového ministra financí. A to,  že by se právě tahle "čmáranice" měla objevit na nově vytištěných dolarových bankovkách. Schválně, kdo z vás v podpisu rozpozná jméno Jack Lew?

Podpis nového amerického ministra financí vzbudil rozvášněnou diskuzi Podpis nového amerického ministra financí vzbudil rozvášněnou diskuzi | Reuters

"Jack (Lew) má mojí plnou důvěru," prohlásil však prezident Obama při ceremoniálu v Bílém domě. Hlava spojených států tak vytváří nový tým pro své druhé funkční období.

Již dříve nominoval na nového ministra zahraničí Johna Kerryho (namísto Hillary Clinton, která se chystá odstoupit), Chucka Hagela na ministra obrany a svého protiteroristického poradce Johna Brennana na ředitele CIA (Ústřední zpravodajské služby).

jahodove_ticho ( 12. ledna 2013 01:26 )

Tak asi by to chtělo nějaký základní test na analfabetismus

podlesni ( 11. ledna 2013 23:50 )

Raději bych brala ministra, co se sice podepisuje jako opilé brčko, ale financím rozumí, než chemika, co se chemií neuživí a dál než k trojčlence nedošel. Nemá tzv. odbornou způsobilost, kterou musí prokazovat každý uchazeč o zaměstnání.

sikka ( 11. ledna 2013 22:18 )

Tak to tedy Kalousek se podepsat umí.

mooney ( 11. ledna 2013 20:48 )

Jejich ministr financí se neumí podepsat, náš zase neumí počítat. Si člověk nevybere.

marie60 ( 11. ledna 2013 19:23 )

Zobrazit celou diskusi