Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečasova ODS: Pacient na pokraji klinické smrti! Kritizuje i Pospíšil

ODS pod vedením premiéra Nečase chřadne a ztrácí voliče. Je to patrné i z debaklu v prezidentských volbách
ODS pod vedením premiéra Nečase chřadne a ztrácí voliče. Je to patrné i z debaklu v prezidentských volbách  (Autor: ČTK, Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
15. ledna 2013
09:11

Zavolejte doktora, ztrácíme pacienta! Ač si to premiér Nečas nechce připustit, výprask prezidentského kandidáta ODS Sobotky poukazuje i na zoufalou situaci této vládní strany. Ocitla se takřka na pokraji klinické smrti. Ztrácí voliče a opět výrazně sílí kritické hlasy z jejích vlastních řad. Podle Jiřího Pospíšila se přestali lidé s politikou ODS ztotožňovat a měla by proto změnit obsah své politiky.

Volební debakl v prezidentských volbách naplno odhalil zbědovaný stav současné vládní ODS. A nic na tom nemění fakt, že premiér Nečas odmítá přiznat chybu a hledá ji všude kolem sebe - Sobotka prý neuspěl proto, že Klaus vyhlásil amnestii, Fischer odlákal voliče, kandidát ODS neměl podporu médií...

Výmluvy, výmluvy, a zase jen výmluvy. Jenže tohle Nečasovi "nebaští" ani řada členů z jeho vlastní strany. Za zdrcující prohru prý může především pro voliče nesrozumitelné působení strany ve vládě!

Šťastný: Politika ODS je nedůvěryhodná

Tenhle názor zastává třeba poslanec Boris Šťastný. "ODS ustoupila od své autentické politiky a stala se pro voliče nesrozumitelnou a nedůvěryhodnou," míní Šťastný. "Přestali jsme voličům nabízet řešení," dodává s tím, že ODS je podle něj smrtelně nemocným pacientem, který navíc odmítá léčbu.

Po "alarmujícím a katastrofálním" umístěny Sobotky na předposledním (!) místě ze všech kandidátů prý stranické vedení skutečně hledá chyby všude jinde, jen ne u sebe. "Vedení ODS si vůbec neuvědomuje a nepřipouští si situaci, ve které se nacházíme," dodal Šťastný před dnešním grémiem strany.

Pospíšil: Musíme změnit styl a obsah politiky

Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera pak poukazuje i na jistý alibismus. "Pan Sobotka byl vybrán v primárních volbách, takže vedení samozřejmě řekne, 'měli jste si tedy vybrat někoho jiného'," myslí si s tím, že velké otřesy ve straně čekat nelze.

Na nutnost změn poukazuje i místopředseda Jiří Pospíšil. I podle něho se voliči přestali s politikou ODS ztotožňovat. "Vedení ODS a ministři se budou muset výrazněji zamyslit nad tím, jak změnit styl a obsah politiky," tvrdí lídr ODS v Západních Čechách, kde zdejší ODS v podzimních krajských volbách jako jediná nepropadla.

ODS by si podle Pospíšila měla vytyčit max. 5 jednoznačných priorit, které může ještě prosadit do konce volebního období - a které i voliči budou vnímat jako něco, co je pro ně pozitivní. Otázka je, jestli by tohohle na smrt nemocného pacienta ještě dokázalo zachránit.

Nečas: Náš názor je konzistentní...

Premiér Nečas na kritiku reagoval s úsměvem na tváři - po dnešním grémiu jen stroze odvětil s tím, že názor vedení ODS na prezidentskou volbu je konzistentní. "Grémium ODS považuje za přirozené, že podporujeme prezidentskou kandidaturu Karla Schwarzenberga," dodal k prezidentské volbě.

hrouzek ( 18. ledna 2013 15:37 )

Naprosto perfektně vystiženo!!!

hrouzek ( 18. ledna 2013 15:32 )

 Proboha! Kdy už konečně někdo těm modrým ptákům zatrhne tipec?

nojasne ( 15. ledna 2013 14:22 )

ODS nepotřebuje změnit obsah politiky, ona potřebuje vyměnit především svoje politiky, asi tak z 90%. Pokud po změně volají lidé jako Boris Šťastný, je to jako kdyby Hitler v roce 1945 začal hlásat mír a porozumění mezi národy.

mazd ( 15. ledna 2013 13:44 )

Co to je ODS?

gestuu ( 15. ledna 2013 13:42 )

kvalitní informace, sportovní sázení http://tepes.netstranky.cz/

Zobrazit celou diskusi