Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Názor psycholožky: Proč propuštění zločinci zase začali krást...

PhDr. Marta Boučková
PhDr. Marta Boučková  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: red - 
4. ledna 2013
14:04

Ve svém posledním novoročním projevu vyhlásil prezident Václav Klaus částečnou amnestii. Z věznic vyšlo několik tisíc vězňů, kteří jsou najednou čistí, často ale nemají kam jít, možná i to je důvod, proč někteří jen pár hodin po propuštění kradli, říká psycholožka Marta Boučková.

Nečekaná amnestie Václava Klause je pro všechny dost složitá. Lidé se obávají propuštěných vězňů a domnívají se, že se zvýší kriminalita.

Jenže k amnestovaným je třeba přistupovat individuálně. Každý z nich má jiný životní příběh a ne každý se zase vrátí za hranu zákona. Prezident i společnost ovšem musí počítat s tím, že některým exmuklům ani nic jiného nezbyde.

Pro mnohé dnes bývalé vězně je totiž náhlá svoboda tak trochu šokem, někteří u brány vězení stojí a nevědí, kam jít spát, zda seženou práci.

Prezident udělal velkorysé gesto, aniž by se na něj mohla společnost připravit. Nikdo se nezabýval tím, jak je pro amnestované nastavena další sociální pomoc. Těžko se potom divit, že někteří začnou znovu krást.

pepa14 ( 3. března 2013 15:04 )

 Opravdu placu nad udelem nebohych propustencu-navrhoval bych dat kazdemu byt,minimalne 2+kk samozrejme bez povinnosti platit najem.Dalepak jednorazovy dar tak 100 tisic aby meli za co hrat v kasinu.Na jidlo by mohli chodit k vyse uvedene psycholozce,ktera by jim v pripade nahle sexualni potreby byla k dispozici.

valentinar ( 4. ledna 2013 19:52 )

Takoví lidi dělat nikdy nebudou, i kdyby za nimi lezli samotní potenciální zaměstnavatelé. Bydlela jsem 20 let v Ostravě a kamarádila s klukama, co měli rodiče podnikatele, ti, ze samé honitby za prachama své děti naučily, že koláče jsou i bez práce. Zalepit hubu penězma a čau bejby. Všichni do jednoho mají za sebou rozsáhlou kriminální činnost a spoustu odsezených let. Bud jsou to fetky, nebo kradou co jim přijde po ruku a pracovat v životě nepůjdou. První věc, o kterou se zajímají je, kde si koupit nějakej fet a kde na něj vzít. To je celé starání se. A protože většina z nich seděla v kriminále víc, než si odžila na svobodě, obvykle ani pořádně neví, jak se zařadit, čumí jak husa do flašky a neví roupama co by. Ty já rozhodně nelituju a nemám chut se do nic vciťovat.

buban ( 4. ledna 2013 17:55 )

coz o to, vcitit se umim-ale ne do cloveka, ktery byl v base pomalu vic, nez na svobode a pracovni proces je u nej az na poslednim miste z jeho zajmu. Nebo jsem to napsala az tak nesrozumitelne?

jana999 ( 4. ledna 2013 17:09 )

všem nám to došlo ale co můžeme dělat

jana999 ( 4. ledna 2013 17:03 )

no víte měl by jste se umět vcítit co by bylo kdyby jste nic neměl a zrovna vás v noci pustili z vězení, umím si představit, že o takový moc zájem v pracovním procesu není, bylo to pro ně těžký i za komunismu, kdy byla práce povinná ale dnes při tý nezaměstnanosti?

Zobrazit celou diskusi