Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel Karel Čáslavský (†75), otec Videostopu. Rok nemohl dýchat

Autor: simao, ČTK - 
2. ledna 2013
09:53

Známým se stal skrze televizní obrazovku, na které se objevoval jako historik, publicista a moderátor, mj. v oblíbeném pořadu Videostop. Filmový expert Karel Čáslavský však dnes ráno ve věku 75 let po dlouhodobé hospitalizaci zemřel.

Za necelý měsíc, 28. ledna, by filmový historik Karel Čáslavský oslavil 76. narozeniny. Nedožil se jich.

Dnes ráno dle informací České televize zemřel. Pracovník Národního filmového archivu přitom na jejích obrazovkách proslul pořady jako Videostop a Hledání ztraceného času, ve kterých dvě desítky let objevoval zapomenuté dokumenty a prezentoval unikátní záběry z dob našich předků.

V televizi se objevoval i po boku moderátora Jana Rosáka. Ve Videostopu spolu začínali v roce 1985 a ze zkušeného moderátora a filmového experta se stala sehraná dvojice. Rosák pak držel Čáslavskému palce již před rokem, když se historikův zdravotní stav zhoršil.

Oboustranný zápal plic tehdy v únoru 2012 Čáslavského odkázal na plicní ventilaci. A tak za něj dýchaly přístroje. Čáslavskému pak v půlce loňského roku začala selhávat imunita a skončil v umělém spánku. Přitížilo se mu patrně i ke konci roku, bližší podrobnosti jeho smrti však zatím nejsou známé.

Čáslavský byl vdovcem, manželka Květoslava mu zemřela v roce 2006. Měl s ní děti Petra a Helenu. Za svou televizní tvorbu dostal i několik ocenění a v roce 2009 byl uveden do Dvorany slávy soutěže TýTý. Vedle toho byl i spoluautorem knih Hvězdy českého filmu.

vlamore ( 3. ledna 2013 00:44 )

danyka ( 3. ledna 2013 00:00 )

tvé doplnění beru, mám stejný názor. Takových lidí skutečně ubývá. Škoda, že s tím vůbec nic nenaděláme a každý jednou odejdeme na tu druhou stranu...

keep.smiling ( 2. ledna 2013 22:52 )

já si dovolím tě doplnit, že takových lidí, jako byl on, je bohužel čím dál méně... taky jsem ho měla ráda.

joudajoudovy ( 2. ledna 2013 11:23 )

Dekujeme Vam za celozivotni praci...

johanka ( 2. ledna 2013 11:09 )

Bože, do čeho jsi to duši dal ???? Dobří lidé odcházejí, primitivní chudáci se projevují.... Styďte se

Zobrazit celou diskusi