Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Sedm vánočních mýtů: Jaká je pravda?

Trápíte se, že Vánoce nevycházejí podle všeobecných představ? Nezoufejte a oprostěte se od tradičních mýtů.
Trápíte se, že Vánoce nevycházejí podle všeobecných představ? Nezoufejte a oprostěte se od tradičních mýtů.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Karin Stružková - 
24. prosince 2012
08:11

Jsou Vánoce svátky klidu a pohody? Udělá opravdu každý dárek radost? Ne! A jaké jsou další vánoční mýty uvedené na pravou míru?

1. Vánoce musejí být bílé!

Pravda: Stará česká pranostika tvrdí: Na Adama a Evu čekejme oblevu.

Z historických tabulek vyplývá, že obleva zasáhne 7 z 10 Vánoc. Na horách a ve vyšších polohách se bílé Vánoce vyskytují téměř vždy, ale ve středních a nižších polohách je procento bílých Vánoc daleko menší. Za posledních 40 let byl v Praze na Štědrý den sníh jen devětkrát.

Rada Blesku: Buďte rádi, že neuklouznete na náledí a nemusíte odhazovat sníh. Prohlížejte si Ladovy obrázky.

2. Bez domácího cukroví nejsou Vánoce!

Pravda: Vánoční cukroví je pro Čechy hned po dárcích druhou nejčastější asociací spojenou s Vánoci. Domácí cukroví připravuje ale jen 65 % procent domácností a průměrně se peče 8 druhů.

Zbytek se spokojí s kupovaným. Nejoblíbenější jsou vanilkové rohlíčky a linecká kolečka, které připravují v 80 % pečících domácností. Následují pracny (60 %) a plněné ořechy s vosími hnízdy (50 % domácností).

Rada Blesku: Ať je to domácí či kupované, hlavně že chutná! A nahlas nenaříkejte, že po tom ztloustnete…

 

3. Každý dárek udělá radost

Pravda: Jsou dárky, kvůli kterým vás obdarovaný může začít i nenávidět. Podle průzkumů stojí na absolutní špici příšerných dárků levný parfém (bohužel se jím snaží obdarovat své blízké čtyři z pěti lidí). Na druhém místě vánočních příšer se objevily kapesníky, pak ponožky, bačkory, čokoládová bonboniéra, příliš malé nebo velké oblečení a praktické dárky (třeba pro ženy cokoli, co se dá v kuchyni strčit do zásuvky a kupovat pětiletému chlapečkovi povlečení do pokojíčku je vážně podraz).

Rada Blesku: Když fakt nevíte, kudy kam, zkuste darovat české oběživo, nebo třeba dárkovou poukázku do obchoďáku. To nikdy nezklame.

 

4. Domovem musí vonět jehličí

Pravda: Podle průzkumu dává přednost živému stromku 41 % obyvatel. Umělý má 49 % domácností, 4 % rodin si na svátky zdobí jehličnan v květináči. Zbytek národa stromeček vůbec nemá.

Rada Blesku: Ať je to vůně přírodní nebo umělá, hlavně aby to nechytlo!

 

5. Bez smaženého kapra to nejde!

Pravda: Kapr na naše štědrovečerní tabule přišel z Německa až v 19. století. Štědrovečernímu stolu v Čechách a na Moravě shodně vládne bramborový salát (82 % domácností). Tradičního kapra povečeří 78 % Moravanů, Češi začínají spíše dávat přednost smaženému řízku – ten si dopřeje 55 % Čechů. Jiný druh ryby než kapra (losos, filé, pangas, rybí prsty) si dá jen 17 % lidí.

 

6. Tradice musíme dodržovat

Pravda: Rodina se sice sejde u stolu, ale místo louskání oříšků, rozkrajování jablíček či lití olova vypukne boj o ovladač. Celkem 20 procent Evropanů se snaží dohodnout na způsobu, jak získat kontrolu nad dálkovým ovladačem alespoň na část večera. Jeden ze čtyř se ho získat ani nepokouší, 4 % Evropanů se jsou schopni kvůli získání dálkového ovladače i prát!

Rada Blesku: Dejte si raději panáka, stejně jste už všechno viděli nebo to budou tak jako tak opakovat.

 

7. Vánoce jsou svátky rodinné pohody

Pravda: Podle psychologů patří Vánoce z pohledu partnerských hádek vůbec mezi nejrizikovější období v roce. Průměrná rodina se na Štědrý den pohádá už v 9:58 hodin dopoledne. Nejčastěji kvůli úklidu a přípravě jídla, a pak také kvůli výběru televizního programu. V 11:07 průměrný rodič poprvé okřikne rozdováděné dítě a v 11:48 sáhne po sklence s alkoholem, aby se zklidnil a po psychické stránce vydržel až do večera. Rozvodoví právníci Vánoce milují!

Rada Blesku: Nalijte si panáka už v 9:57 a pak jděte každý zvlášť na tříhodinovou procházku.

 

uzjsemtudlouho ( 25. prosince 2012 12:04 )

Nejvíc potěší to co člověk někde například před půl rokem viděl a chtěl, ale neměli to ve správné velikosti, barvě,.....sám už na to dávno zapoměl, ale jeho protějšek ne a dal si práci mu to sehnat a dát pod stromeček. Úpně jedno kolik to stálo, důležitý je ten zájem o druhou osobu a snaha udělat radost.

nadnad ( 25. prosince 2012 04:34 )

Ja synovi krome nejake drobnosti vzdy dam penize jako darek. Zalezi na pristupu obdarovaneho a zbytku rodiny.

jotopir ( 25. prosince 2012 01:22 )

Peníze jako dárek?! I sebeblbější dárek je lepší než peníze Darováním penez říkáme: "nevíc co chceš nebo co potřebuješ a nezajímá mě to, nejsi pro mě tak důležitý/á, abych se nad tím zamyslel, ale slušnost velí, že ti musím něco dát, tak tady máš pár korun a něco si kup"

stupidus ( 24. prosince 2012 21:06 )

Nechápu, jak by mohl nosit dárky novorozenec Ježíšek (Ježíš)? Naopak on byl podle Bible obdarován jako spasitel. Někteří lidé si nejspiš myslí, že syn boží se narodil jen pro to, aby jim mohl na Vánoce nosit dárky a mohli si tak užívat obchodníky, mnuvší si ruce, všeobecně podporovaného konzumu.

manolla1 ( 24. prosince 2012 18:33 )

Jj. ...

Zobrazit celou diskusi