Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel vynálezce čárového kódu: Revoluci v označování zboží vymyslel na pláži

Zemřel vynálezce čárového kódu.
Zemřel vynálezce čárového kódu.  (Autor: ČTK, profimedia. cz)
Autor: ČTK, lm - 
15. prosince 2012
23:03

Ve věku 91 let v neděli zemřel v USA jeden z vynálezců čárového kódu Norman Joseph Woodland. Muž, který si spolu se svým kolegou Bernardem Silverem nechal před více než půlstoletím patentovat revoluční systém označování zboží, podlehl zdravotním komplikacím způsobeným vysokým věkem. O jeho nedělním skonu ve čtvrtek informovala americká média.

Patent na čárový kód byl vydán v roce 1952 a jeho idea vznikla právě ve Woodlandově hlavě. Třicetiletý inženýr přemýšlel nad tím, jak co nejjednodušeji přidělit kód každému druhu zboží, a urychlit tak odbavování u pokladen.

Sám Woodland později vyprávěl, že řešení ho jednou napadlo během lenošení na pláži. Coby někdejšímu skautovi mu na mysli vytanula Morseova abeceda, a tak začal prsty do písku kreslit zprávu složenou z teček a čárek. V jednu chvíli bezděky přitáhl ruku k sobě, takže se z teček staly dlouhé tenké linky.

Se svým kolegou z Drexelova technologického institutu Silverem začal Woodland myšlenku rozvíjet. Na základě optického systému, který sloužil v kinech k synchronizaci zvuku a obrazu u filmů, vyvinuli čtečku čárového kódu a spolu s kódem samotným si jej nechali patentovat. Není bez zajímavosti, že podle tohoto původního návrhu měl kód podobu bílých linek na černém podkladě, tedy opačně, než je tomu dnes.

Čárový kód byl v obchodě poprvé komerčně nasazen až v roce 1974, ani poté ale do nové technologie nechtěl investovat žádný z velkých obchodníků a všichni raději vyčkávali, co udělá konkurence. Masověji se tak čárový kód v obchodech prosadil až v 80. letech.

V současnosti existuje celá řada druhů čárových kódů, z nichž některé se používají například jen v průmyslu, jiné v knihovnách či při třídění pošty. Každý den čtečky po celém světě naskenují zhruba pět miliard jednotlivých čárových kódů.

hit123 ( 16. prosince 2012 21:58 )

To mi nikdo neřek

brutal ( 16. prosince 2012 11:24 )

Byla to celkem klika,při válení na pláži uviděl pózování somálské rodinky na skupinové foto.

boball ( 16. prosince 2012 08:34 )

Nesmíš u toho chrnět

hit123 ( 16. prosince 2012 07:17 )

Co jsem toho nalenošil a nic jsem nevymyslel

Zobrazit celou diskusi