Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jsem satanovo dítě, křičel po vraždě matky a babičky: Dostal 9 let

Za brutální vraždu své matky a babičky dostal Petr Belančík 9 let
Za brutální vraždu své matky a babičky dostal Petr Belančík 9 let  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
12. prosince 2012
13:01

Na devět let nejspíš poputuje bestiální vrah Petr Belančík (26) do věznice se zvýšenou ostrahou. Na začátku roku ubodal v paneláku v České Lípě svou matku (†60) a babičku (†80). Dle vyšetřování vraždil pod vlivem drog.

Na policisty po vraždě údajně křičel, že je satanovo dítě. A provolával i slávu Adolfu Hitlerovi. Zdrogovaný Petr Belančík se dočkal za zabití své matky a babičky devítiletého trestu ve věznici se zvýšenou ostrahou. Po jeho uplynutí by měl být převezn do detenčního ústavu.

Rozhodl tak dnes soud v Liberci. Zatím nepravomocně, státní zástupkyně i obžalovaný si ponechali lhůtu na odvolání.

Obhájce chtěl totiž pro vraha z českolipského sídliště Špičák mírnější trest, kolem šesti let. A nesouhlasil ani s umístěním do ústavu, navrhoval totiž léčení pouze pod ústavním dohledem. "Chtěl bych se dobrovolně léčit. Žít řádným životem, napravit se. Toho, co jsem spáchal, moc lituji," pronesl Belančík ve závěrečné řeči.

Pod vlivem drog a PC her

Jenže podle znalců, kteří u soudu vystoupili, je šance na vrahovo vyléčení mizivá. A požadovali doživotní umístění do detenčního ústavu. Zdrogovaný Belančík s naměřenou hodnotou IQ údajných 90 podle nich sice za své chování v době vraždy nebyl odpovědný, mohl však za to, že se do stavu intoxikace dostal.

Pervitin užíval asi 10 let a droga ho uváděla do stavu toxického šílenství, kdy míval paranoidní bludy. Léčení však dříve odmítal. Byl také prý závislý na násilných počítačových hrách, což se mělo na jeho chování projevit také.

Spouštěčem jeho brutální vraždy, při které své oběti bodl 150 krát, pak prý bylo, že při koupání ve vaně slyšel, jak si jeho matka a babička ve vedlejší místnosti povídají. Ve svých představách pak zaslechl, že ho chtějí zabít.

kdoasi ( 27. prosince 2012 15:26 )

Jenže jemu je nikdo nenasypal...on si "sypal" sám a to je sakra rozdíl. O nějaké polehčující okolnosti nemůže být tím pádem ani řeč.

andys8 ( 13. prosince 2012 06:16 )

Na půlku vyleze a bude vraždit dál a vymlouvat se na hry a drogy..zrůda.

naidka ( 12. prosince 2012 16:28 )

sakra nepřiměřený trest, když ten zmetek zabil nejbližší lidi - matku a babičku tím nejhorším způsobem.

marie60 ( 12. prosince 2012 15:23 )

marie60 ( 12. prosince 2012 15:22 )

Na tohle už nemám slov.

Zobrazit celou diskusi