Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Návštěva Mikuláše může vyjít i na 2500 Kč!

Za čerty, Mikuláše a anděly se převlékají jak děti, tak dospělí
Za čerty, Mikuláše a anděly se převlékají jak děti, tak dospělí  (Autor: Blesk – Jiří Hadač)
Autor: kyc, lmk - 
5. prosince 2012
07:00

Už dnes vyrazí do ulic čerti, andělé a Mikulášové! Chcete své děti po roce opět trochu postrašit? Těch, kteří chodí i do domácností je stále dost. Za jejich návštěvu dáte od 300 do 2500 korun.

Oslovili jsme čtyři skupinky čertů, andělů a Mikulášů, kteří chodí po Praze právě 5. prosince už řadu let. Co a za kolik tento den nabízí? Jejich ceny jsou různé, program většinou stejný. Některé skupinky totiž mají cenu, za kterou postraší dětí dopředu danou, jiné to nechají na vás.

Nabídka programu je však téměř u všech stejná. „Čerti vbíhají do místnosti jako první, poté bývají většinou upozaděny Mikulášem, který od Anděla přebírá Knihu hříchů a předčítá z ní prohřešky. Děti musí slíbit, že se polepší,“ prozradila Sabina Havelková, jejíž skupina chodí po Praze osmým rokem. A pro příště pozor! Čerty, anděly a Mikuláše je dobré objednávat minimálně 14 dní předem.

Věděli jste, že…

Obvyklá cena návštěvy: 300 – 2500 Kč
Obvyklá délka návštěvy: 15 – 30 minut
Program: Nejprve děti postraší čerti, pak přebírá slovo Mikuláš, který čte z Knihy hříchů. Prohřešky dětí jsou obvykle rodiči předem dodány. Následuje slib dětí, že příští rok budou hodnější, přednes básničky a sladká odměna.
Počet rodin za jeden večer: 10 – 20
Doporučené datum objednání: začátek listopadu

e.44 ( 5. prosince 2012 16:44 )

Jo, jo, takhle to chodí na vesnici, ale ve velkých městech se za to vždycky platilo. Už před 25ti lety jsem musela za Mikuláše pro holky platit a když povyrostly tak si samotné takhle přivydělévaly na dárky. Sice to nebylo tolik co dneska, taky kostýmy byly domácí výroba, ale kolem stovky pro všechny(3-4) za jedno strašení to většinou hodilo.

mucimuc ( 5. prosince 2012 10:29 )

2500,- za postrašení dětí Mikulášem....tipovala bych to na ryze pražskou záležitost. K nám příjdou kamarádi zadarmo (štamprle se nepočítá )

naidka ( 5. prosince 2012 09:51 )

u nás se dává cukroví a štamprlička na zahřátí. To je potom zdechlých čertů.

aronak ( 5. prosince 2012 09:04 )

Nechápu, jak mohou dát tak nesmyslné peníze za strašení svých dětí. Pamatuji doby, kdy u nás ve vsi se vždycky pár nadšenců našlo, přestrojili se za Mikuláše, čerta a anděla a obcházeli rodiny děti ZDARMA. Stačilo jen za dveře dát výslužku pro děti, kterou oni vzali a vzápětí předali dětem a žádný elaborát hříchů nemuseli dostávat. To, že děti zlobí nebo nezlobí věděli z celoročního pozorování.

savaroman ( 5. prosince 2012 08:32 )

Zdá se mi to přehnané ze všecho dělat business. Když byli děti malé tak kamarádi objížděli ratolesti starou dodávkou. Byl v ní čert, anděl a mikuláš. Kostýmy jsme vyráběli sami a děti nic nepoznali. Ještě dlouhá léta se báli tmavěmodré dodávky, protože v ní jezdil čert.

Zobrazit celou diskusi