Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za protimuslimský film s chlípníkem Mohamedem padly v Egyptě rozsudky smrti!

Film Nevinnost muslimů vyobrazuje proroka Mohameda jako chlípníka a lehce natvrdlého surovce
Film Nevinnost muslimů vyobrazuje proroka Mohameda jako chlípníka a lehce natvrdlého surovce  (Autor: INT, Youtube)
Autor: simao, ČTK - 
28. listopadu 2012
23:27

VIDEO: Film Nevinnost muslimů stále nenechává arabskému světu spát. Kvůli tomu, že hanobí islám i proroka Mohameda se dostal v Egyptě až před soud - a jeho autoři i jeden americký kazatel byli v nepřítomnosti odsouzeni dokonce k trestu smrti.

Egyptský soud dnes vynesl rozsudky smrti nad sedmi egyptskými kopty, stíhanými v nepřítomnosti a žijícími v zahraničí, za natočení filmu hanobícího proroka Mohameda.

Patří mezi ně i producent filmu Mark Basseley Youssef (55), který však sedí v americkém vězení kvůli porušení podmínečného propuštění z vazby, do které se dostal za bankovní podvod z roku 2010.

Odsoudili i amerického kazatele

V nepřítomnosti byl k smrti odsouzen i kontroverzní americký kazatel Terry Jones, žijící na Floridě. Ten se nechal slyšet, že ho tvůrce filmu kontaktoval kvůli propagaci. Muslimy pastor Jones rozlítil již před časem, když veřejně spálil výtisky jejich svaté knihy - koránu.

Klipy z filmu Nevinnost muslimů, které Mohameda zobrazují jako chlípníka, či surovce, se objevily v září na internetu a okamžitě vyvolaly vlnu protestů v muslimském světě.

"Sedm obžalovaných bylo usvědčeno z urážky islámu, které se dopustili tím, že natočili a šířili film urážející náboženství islámu a Proroka," sdělil dnes soudce Saíf Nasr Sulajmán.

Agentura AP napsala, že rozsudky smrti nejsou v procesech probíhajících v nepřítomnosti obžalovaných v Egyptě ničím výjimečným. Rozsudek by nyní měla přezkoumat egyptská nejvyšší náboženská autorita, která jej potvrdí nebo zamítne. Konečný verdikt by měl zaznít 29. ledna.

e.44 ( 29. listopadu 2012 13:54 )

V tomhle případě je ten "had" těžkej úchyl a měl by bej přinejmenším definitivně izolovanej od zbytku světa.

e.44 ( 29. listopadu 2012 10:56 )

Každé náboženství v jehož jménu se vraždí, každé náboženství, jenž vyžaduje úctu od všech lidí a za jehož zneuctění nevěřícimi či jinověrci je možné trestat dokonce trestem smrti, je špatné. Takže vlastně každé náboženství je špatné. Jak to, co má na svědomí lidské životy v minulosti, tak to, v jehož jménu se vraždí v současnosti.

londynskypes ( 29. listopadu 2012 06:11 )

 a ted se ti hrdinove budou plazit strachy kanalama..kdo chce kam pomozme mu tam..

londynskypes ( 29. listopadu 2012 06:03 )

nic o tom nevis...mezi nemuslimama je taky plno verbeze

scaramonte ( 29. listopadu 2012 02:12 )

Netušil jsem že je to tak dobrej a pravdivej film ... to je Oscar jak vyšinutej

Zobrazit celou diskusi