Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Takhle zemřely čtyři mladé dívky! Starostka: Zakažte rallye!

Autor: Slávka Červená, Eva Pospíšilová - 
13. listopadu 2012
05:01

Čtyři mladé dívky zemřely na rallye na Uherskobrodsku. Ministerstvu školství, které má na starosti i sport, je to jedno! Závody jsou prý záležitost motoristické federace a pořadatelů.

Mají se závody na běžných silnicích zakázat? „Za závody nese odpovědnost organizátor. Nemáme možnost zasahovat do legislativního procesu v této oblasti,“ reagoval mluvčí ministra školství Martin Zeman na otázku, zda ministerstvo zvažuje zpřísnění pravidel pořádání závodů nebo jejich zákaz či přesun na bezpečné okruhy. Že by se riskantní závody po tolika úmrtích úplně zakázaly, než bude pořádná legislativa chránící občany, zřejmě stát ani nezvažuje.

Reklama

Rozhodnutí tak zůstává na starostovi dané obce. Když jeden odmítne, pořadatelé osloví jiného. „Dal jsem souhlas. Diskutovali jsme o tom i se zastupiteli, nikdo nebyl proti,“ konstatoval starosta Antonín Dulinek. Obec ze závodů nemá žádný přímý profit. Ale je to pro ni reklama a řada návštěvníků utratí peníze u místních podnikatelů. „Na základě této kruté zkušenosti tady zřejmě už nikdy rallye nepojede,“ dodal. Podle Josefa Pátla z Federace automobilových sportů v EU naopak obce platí pořadatelům za to, aby obcí rallye jela. Co a jak bude dál, napoví dnešní mimořádné zasedání Svazu rallye.

Video  Na místě nehody jsou svíčky, fotky a plyšáci  - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Zrušte to!

V Nivnici, odkud byly dvě dívky, které při rallye zemřely, má starostka Vladimíra Kaislerová jasný názor. „Jsme pro, aby se takové závody zakázaly. Je to nesmyslný hazard se životem. Tolik mrtvých za poslední rok není náhoda. Snad jsme soudní lidé, abychom dokázali říci ne! Jestli to bude potřeba dát najevo peticí, uděláme to rádi,“ reagovala.

rolpa ( 18. listopadu 2012 17:09 )

Tak proc ten ridic nesledoval trat kdyz mel a byla to i jeho povinnost?Proc potom z ty trate vykolejil do prikopu? A pokud si ridic mysli ze bezpecnost divaku nebyla zajistena tak proc k tomuto faktu on sam neprizpusobuil rychlost ?I to je povinnosti ridice .

clio ( 18. listopadu 2012 13:59 )

A ma na to papiry? Jestli ano tak potom jsou vinni poradatele ze neupozornily divaky aby si sly stoupnout na silnici , prikopem pojede Bartoncik.

clio ( 18. listopadu 2012 13:55 )

Jen sebevrah si dovoli usnout za volantem .Silnici mel volnou a nikdo a nic neohrozovalo jeho jizdu po silnici.Proc jel potom prikopem ?!

clio ( 18. listopadu 2012 13:53 )

Kdyby ridic dodrzel dostatecnou vzdalenost od chodniku tak by nevyjel ze silnice pres chodnik do prikopu.

clio ( 18. listopadu 2012 13:51 )

Jen a jen vinou ridice Bartoncika zemrely 4lidi kteri stali mimo silnici , tento ridic vyjel ze silnice do prikopu kde je smrtelne srazil a pote jeste o kus dal prorazil plot soukromeho pozemku.Holky staly dobre tak jako i vsechne obytne domky podel silnice ale jen ridic ktery se nevenuje rizeni sveho vozidla na silnici zabije cestou vsechny a zboura vsechno co se zbourat da.

Zobrazit celou diskusi