Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Když se země mění v peklo: Zemětřesení v Guatemale má přes 50 obětí!

Autor: ČTK, simao - 
8. listopadu 2012
23:29

Poškozené domy, silnice, popadané sloupy elektrického vedení, sutinami zasypané ulice, auta, lidé... Přes pět desítek obětí si již připsalo silné zemětřesení ve středoamerické Guatemale. Pozůstalým zbývají jen oči pro pláč.

V Guatemale udeřilo zemětřesení o síle přesahující 7 stupňů Richterovy škály a o život připravilo nejméně pět desítek místních obyvatel. Většina z nich nalezla smrt v troskách svých zřícených domů.

Epicentrum zemětřesení je na severozápadě země, u hranic s Mexikem. Podle agentury AFP utrpěly zranění další stovky obyvatel, kolem dvou desítek se jich pak pohřešuje.

Smrtící účet, který Guatemalanům přírodní katastrofa vystavuje, tak nemusí být zdaleka konečný. Do akce byly nasazeny dvě tisícovky záchranářů. 

"Je velice smutné setkat se s lidmi, kteří čekají, až najdou své ztracené příbuzné. Je to opravdu tragédie. Uděláme, co bude v našich silách, abychom pomohli postiženým rodinám," řekla agentuře Reuters hlava státu Otto Pérez. 

Prezident pak v zemi vyhlásil třídenní státní smutek a především nejvyšší stupeň nebezpečí. Vyzval také obyvatele, aby opustili výškové budovy. Evakuována byla i část hlavního města.

keep.smiling ( 8. listopadu 2012 23:59 )

těch katastrof je čím dál víc... a nemyslím si, že jich dříve nebylo tolik, protože se o tom nepsalo...

Zobrazit celou diskusi