Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co čeká USA a Obamu? To nejlepší teprve přijde, tvrdí staronový prezident

Autor: simao, ČTK - 
7. listopadu 2012
12:49

Barack Obama zvítězil v prezidentských volbách a vstoupí do svého 2. funkčního období. Amerika i svět se ptají: Co se tím změní? Obama po zvolení hýřil sebevědomím a optimismem. Tvrdí, že to nejlepší teprve přijde.

Obama se po vítězství nad republikánem Romneym pustil do malování světlé budoucnosti USA.

„Dnes večer, více než 200 let poté, co si bývalá kolonie zvolila vlastní osud, jste potvrdili naši jednotu a jejího ducha... Dnes večer jste připomněli, že naše cesta byla tvrdá a dlouhá, ale my jsme si ji zvolili. Ve svých srdcích víme, že to nejlepší teprve přijde,“ sdělil Američanům Obama.

Obama sice získal pohodlnou většinu volitelů, má ale jen těsný náskok v celkovém počtu hlasů od všech Američanů. To ukazuje, že je země nadále politicky rozdělená. Na demokraty a republikány. Obama se snaží překonat rozpory tím, že slibuje lepší zítřky pro všechny.

Spolupráce s poraženým Romneym

Staronový prezident proto také slíbil, že se chystá spolupracovat s poraženým kandidátem Romneym. "Možná jsme soupeřili intenzivně, to ale jen kvůli tomu, že tuto zemi hluboce milujeme a že nám velmi záleží na její budoucnosti," nechal se dnes slyšet Obama.

"Země, tak jak ji znáte, je v kritickém bodě," tvrdí Romney. "Nemůžeme riskovat předpojaté hašteření a politickou přetvářku. Naši představitelé musí překonat rozpory a pracovat pro lidi," dodal.

Pat ve vztazích s Kongresem

Společnou řeč však bude muset navázat Obama i s Kongresem, kde mají převahu republikáni. Zatímco v jedné komoře (Senát) drží většinu Obamovi demokraté, republikáni opanovali druhou (Sněmovna reprezentantů).

Obama se přitom již několikrát pustil s republikány do křížku - kvůli daním, škrtům a zadlužení země. Chce třeba zvyšovat daně nejbohatších, což Kongres odmítá. Obama tak naráží na odhodlání republikánů, nezvyšovat daně vůbec a najít prostředky jinde.

Velké problémy s ekonomikou

Obama i Romney přitom před volbami slibovali, že se pokusí vyřešit problémy s ekonomikou a postavit americký kolos zpátky na nohy. Američané nesou nejhorší krizi za posledních 80 let těžce...

Oživení ekonomiky je jen slabé, nezaměstnanost vysoká (7,9%) a státní dluh hrozivých 16 bilionů dolarů (314 bilionů korun). Na reformy navíc zoufale čeká sociální a zdravotní systém. Za předvolební kampaně se přitom v USA utratilo na šest miliard dolarů.

"Bojím se, že naše budoucnost se jeví čím dál více jako nefungující evropské země jako je například Řecko nebo Španělsko," obává se však studentka Leah Phillips, která byla dobrovolníkem v Romneyho kampani. A mluví tak za řadu Romneyho příznivců.

Obama však má štěstí v tom, že vinu za krizi přičítá většina voličů spíše jeho republikánskému předchůdci Bushovi mladšímu. Navíc chtěli prezidenta, kterého znají. "Velká většina voličů si myslela, že Obama je hlasem chudých a střední třídy, zatímco Romney je člověk tíhnoucí k bohatým," napsala AP.

Washington prý zůstane stejný

Washington však jinak zůstal úplně stejný, jako byl v úterý ráno, poznamenal dnes list The Wall Street Journal. Agentura AP se také obává nenaplněných slibů a snahy, zanechat po sobě dědictví alespoň v zahraniční politice, pokud se Obama nedohodne s Kongresem na společném postupu.

„Máme nejmocnější armádu na světě, ale ta nás nečiní nejsilnějšími,“ je si však vědom Obama. Že by se přece jen na lepší zítřky blýskalo, nebo po Obamovi zůstanou jen prázdné sliby?

12356 ( 7. listopadu 2012 16:57 )

12356 ( 7. listopadu 2012 16:57 )

ty myslis toho jak nekouril, jenom inhaloval v Oral office Bileho domu?

inqizitor ( 7. listopadu 2012 16:35 )

Figurka, stejně jako jeho jeho protikandidát anebo jeho předchůdce

inqizitor ( 7. listopadu 2012 16:24 )

ono těch čistokrevných Indiánů v Americe zůstalo minimum, tak to "musela" být jiná rasa

pardon ( 7. listopadu 2012 15:22 )

V Americe vyhral cernoch a u nas se budeme divit az nakonec vyhraje japonec

Zobrazit celou diskusi