Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Volby prezidenta v USA: Barack Obama vyhrál! Další 4 roky, radoval se s manželkou

Autor: simao, ČTK - 
7. listopadu 2012
05:25

Spojené státy mají nového prezidenta! Nebo spíše staronového. Svůj post totiž obhájil demokratický kandidát Barack Obama. Porazil tak republikánského vyzyvatele Romneyho. "Další čtyři roky!" radoval se Obama na svém účtu na Twitteru. A k vítězné řeči dorazil s celou svou rodinou.

A je to tady. USA mají nového prezidenta! Přestože volební výsledky ještě nejsou definitivně sečteny, Američané již rozhodli. Barack Obama vyhrál a porazil Mitta Romneyho. Aktuální poměr hlasů volitelů je 303 hlasů pro Obamu a 206 hlasů pro Romneyho. Zbývá rozhodnout o 29 floridských volitelích. Magickou hranicí pro vítězství bylo přitom 270 hlasů.

Party s Obamou

Krátce před půl šestou ranní SEČ uveřejnil Obama první vítězný vzkaz na svém účtu na Twitteru. Přidal k němu fotografii, na níž objímá svou manželku Michele. Obama čekal na výsledky volby v rodném Chicagu. Obsadil zde McCormickovo kongresové centrum, kde ho obklopily tisíce fanoušků.

S přibývajícími vítěznými odhady to zde začalo čím dál tím více vypadat jako na skvělém koncertě. Sálem zněl soul a rythm'n'blues, tisíce lidí jásaly, tančily a dočkaly se samozřejmě i vítězného projevu.

Staronový prezident děkoval své ženě Michelle

"Chtěl bych poděkovat každému Američanovi, který se účastnil těchto voleb," zaznělo v úvodu vítězného projevu Obamy. A děkoval dále nejen protikandidátu Romneymu za dobře, odvedenou práci, ale především své manželce Michelle. "Nebyl bych tam, kde jsem, bez ženy, která si mě zvolila před dvaceti lety za manžela," nechal se slyšet Obama.

"Michelle, nikdy jsem tě nemiloval víc, nikdy jsem na tebe nebyl víc hrdý, nikdy jsem nebyl víc hrdý na to, že celá Amerika se do tebe zamilovala jako do první dámy," říkal staronový prezident. A nezapomněl ani na své dcerky: "Vyrůstají z vás dvě krásné milé dámy, jako je vaše matka."

To nejlepší nás teprve čeká, slíbil Obama

Navrch přidal Obama otcovské objetí. A to nejen pro dcerky, ale i celé Spojené státy. "Jsme americká rodina a společně jsme jedním národem a jedním lidem," vzkazoval Obama Američanům. Dobře si uvědomuje, že od minulého zvolení jeho popularita poklesla a začaly se objevovat stále častěji negativní hlasy.

Obama si však úspěch evidentně užíval. A hýřil optimismem. "To nejlepší nás teprve čeká," slíbil a dodal, že se ve svém 2. volebním období chystá být více "akční". "Vracím se do Bílého Domu více odhodlaný a inspirovaný," zakončil Obama svůj projev.

Romney uznal porážku

Před Obamou, ve 6:55 SEČ, vystoupil ve volebním štábu v Bostonu poražený prezidentský kandidát Romney a prozradil: „Právě jsem mluvil s prezidentem Barackem Obamou a gratuloval mu k vítězství. Blahopřeju také jeho manželce a dětem,“ řekl a pustil se do vlastní děkovačky.

Ani Romney vedle poradců a spolupracovníků nezapomněl na rodinu. “Děkuji své manželce Ann, byla by skvělou první dámou,“ řekl neúspěšný kandidát a poděkoval i své pravé ruce, viceprezidentovi a nastupující republikánské hvězdě Paulu Ryanovi. "Kromě mé ženy byl Paul tou nejlepší volbou, kterou jsem učinil," dodal Romney s úsměvem.

Volební komplikace: Superbouře Sandy a fronty

Zatímco na východním pobřeží se začaly volební místnosti uzavírat krátce po půlnoci, západ volil ještě dlouho poté. Nejdéle se volilo na Aljašce - do 6:00 SEČ.

Jako první pak vyhlásila stále předběžné, ale už více méně jasné výsledky americká televizní stanice CNN. Po ní se začaly rychlostí blesku přidávat všechny další.

O celkovém výsledku voleb přitom nerozhoduje počet všech hlasů odevzdaných pro kandidáta v celých USA, ale počet získaných volitelů, kterých je celkem 538. Vítěz v daném státě získává všechny jeho volitele, jejichž počet závisí na počtu obyvatel státu.

Na východě USA však ztížila hlasování superbouře Sandy, která po sobě zanechala pořádnou spoušť především v New Yorku a New Jersey. Dodnes je milion lidí bez proudu.

Uzavřeny zůstaly i některé volební místnosti. A řadu obyvatel při likvidování škod zajímaly spíše jiné věci, než prezidentská volba. Přesto se před volebním místnostmi tvořily mnohdy dlouhé fronty.

Romney přitom volil v úterý, stejně jako demokratický viceprezident Joe Biden. Svůj hlas odevzdal Romney v Belmontu ve svém domovském státě Massachusetts a doprovázela ho přitom právě jeho manželka Ann.

Obama hlasoval v předstihu již v říjnu. Možnost zvolit prezidenta ještě před oficiálním začátkem voleb si spolu s ním vybralo na 30 milionů Američanů. Ti svůj hlas odevzdali ve vybraných volebních místnostech, a nebo volili korespondenčně.

Představení obou kandidátů, jejich prvních dam, ale i známých výroků, naleznete v prezidentských medailoncích v odkazu níže.

Co měli oba kandidáti společné, přitom bylo ústřední téma kampaně. Ekonomika. USA se poslední čtyři roky vzpamatovávaly ze šoku v podobě hluboké krize. Vzrostla nezaměstnanost, zadlužení země, na světovém trhu začala Státům výrazněji konkurovat Čína. Obama však tvrdil, že právě díky němu se země nepropadla do ještě hlubších problémů.

Proti němu se ale postavil multimilionář Romney, který zdůrazňpval své zkušenosti z podnikání a tvrdí, že dokáže postavit USA rychleji zpět na nohy. Obama i Romney ovšem Američanům zůstali dlužni detailnější vysvětlení, jak vlastně chtějí zlepšit jejich životy. Nyní je na Obamovi, aby se během druhého volebního období pokusil zvrátit nepříznivý stav.

venxa ( 7. listopadu 2012 17:37 )

Floridskeslunicko,Pgga a Cinderella. Podivejte se co se deje s Dow, NasdaQ a S&P na New Yorkske burse po Obamove victory. To mate ukazatel co ceka Ameriku za dalsi 4 roky presidency ekonomickeho ignoranta, levicoveho tluchuby Obamy.

mandat ( 7. listopadu 2012 15:19 )

 Obama je misenec.

inqizitor ( 7. listopadu 2012 15:00 )

černoši žijou v USA stejně dlouho jako běloši

alex0800 ( 7. listopadu 2012 13:14 )

 Vyhrál černoch se zfalšovanou minulostí, který za 4roky skoro zdvojnásobil dluh USA z 8Bilionů na 15,5.. Hodný hoch, co dává sociálně potřebným aby o volili. Bohužel tím zruinuje USA. I když už teď jsou na úrovni rozvojových zemí. ;-) Je to "bílí" kůň lidí z WallStreet. Každý to ví, jen se o tom nemluví. Je to stejné jako prezident EU Van Rompuy i jak se ten nezvolený pán jmenuje pod bičem otrokáře ;-) Vlastenec

zasejedna ( 7. listopadu 2012 12:53 )

fesak hubert USA měli dluhy dávno před Obamou a kdo tehdy byl prezident?

Zobrazit celou diskusi