Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová metoda léčby Parkinsona: Znovu ovládám ruku, už žádný třas, raduje se pacient

Autor: Pavel Ryšlink - 
2. listopadu 2012
17:58

Žhavení lebky zvané budík známé z dětského filmu o panáčcích z modelíny může připomínat nová metoda léčby Parkinsonovy choroby. Jako první v Česku ji použili olomoučtí neurochirurgové. Pacientovi vložili do mozku stimulační elektrodu.

Metoda nahradila zdlouhavé pětihodinové zákroky, při kterých měl pacient hlavu upevněnou v masivním titanovém rámu. Nyní mu neurochirurgové vyrtají jen drobnou dírku do hlavy a nasadí malý mechanizmus, jehož pomocí pak zavedou do mozkového jádra stimulační elektrodu. Pacient je po celý zákrok, který plně hradí pojišťovny, při vědomí. „Už během operace cítí výrazné zlepšení,“ prozradil neurochirurg David Krahulík, který unikátní zákroky v olomoucké fakultní nemocnici provádí . „Nová metoda je rychlá, nanejvýš bezpečná a komfortní pro pacienta, dodal operatér.

Po osmi letech je jako znovuzrozený

„Cítím se jak znovu narozený,“ prohlásil pacient Michal Pospíšil (52) z Rapotína. Je prvním ve východní Evropě, kterého odoperovali novou metodou. Parkinsonova choroba ho trápila osm let. „Každé ráno jsem byl ztuhlý, měl jsem zablokovanou pravou ruka a nekontrolovatelné vnitřní třesy. To odpadlo a to zlepšení je stoprocentní. Přitom jediné, co při operaci vnímáte, tak to jak vám vrtaj lebku a jak si pak přitom s váma povídají,“ dodal pacient číslo jedna Pospíšil.

ericarthurblair ( 3. listopadu 2012 10:19 )

Novost metody spočívá v komfortu pro pacienta při operaci - ano, podobné operace se provádějí, ale za pomoci velkého ocelového "prstence", který má pacient upevněn na hlavě a během operace jej vnímá subjektivně nepříjemně, jakoby měl hlavu ve svěráku - to při této metodě odpadá, je méně invazivní a šetrnější.

ropuchaninka ( 2. listopadu 2012 23:05 )

videla som M.J Fox vcera na TV--kde rozpraval o natacani noveho filmu..Ziadne tremory nemal ani nalavo ani napravo.Akorat som si vsimla ze posobi nervozne ale to je vlastne asi sucast tej hroznej choroby......

ropuchaninka ( 2. listopadu 2012 20:20 )

Michel J.Fox zije s tymto voperovanym chipom priblizne 10 rokov a dufam ze viete,ze nema viac tremory....Takze co je na Vasej sprave, nove, cudne alebo jedinecne naozaj neviem!!!!!

Zobrazit celou diskusi