Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zadržel lupiče: Nejsem hrdina, bylo mi jen líto té přepadené paní, řekl

Autor: Jana Ulrichová - 
1. listopadu 2012
08:20

Nebyl lhostejný k neštěstí druhých. Ve chvíli, kdy se stal Josef Srbecký (37) z Loun svědkem přepadení seniorky (85), neváhal a jednal. Mladíka, který starou paní připravil o kabelku, dohnal a zadržel. Přiměl ho také, aby vše, co vzal, zase vrátil.

Mladík (25) na starou paní zaútočil za bílého dne. „Slyšel jsem řinčení skla, vytrhl jí totiž tašku s prázdnými lahvemi. Pak jsem viděl, jak se přetahují o kabelku. Paní byla na zemi na kolenou,“ popsal.

Chtěl najít alespoň klíče

Rychle ke stařence zamířil a chtěl jí pomoci na nohy. „Když jsem k ní docházel, zaslechl jsem, jak za ním volala, ať jí alespoň vrátí klíče. To mě nakoplo. Rozběhl jsem se za ním s tím, že jí ty klíče pomohu vrátit,“ řekl. Lupiči nadbíhal ulicemi Loun, až ho dostihl. „Viděl jsem, jak cestou odhazuje věci, které té paní vzal. Zahodil i klíče, takže jsem je sebral. Když jsem ho dohnal, chytil jsem ho, jak se říká, za flígr, a vedl ho zpět. Jednou se mi vytrhl, ale znovu jsem ho dohnal. Donutil jsem ho, aby všechno posbíral a vrátil. Jediné, co jsme nenašli, byla simkarta z mobilu, který už měl v kapse rozebraný,“ dodal.

Okolí nepomohlo

Mladý zloděj se pak seniorce omlouval a fňukal, že potřeboval peníze. „Chtěl jsem zavolat policii, ale neměl jsem mobil, paní chyběla simka a další žena, která tam postávala, odmítla pomoct. Nepomohli ani strážníci, kteří projížděli kolem. Nezbylo mi, než jej osobně dovést na služebnu,“ dodal Josef Srbecký, jehož čin pak ocenili i policisté. „Předvedl hrdinný kousek,“ uvedla jejich mluvčí Jaromíra Střelcová.

sakra ( 1. listopadu 2012 13:05 )

Češi jsou většinou havěť - nepomohou ani jako strážníci. Díky chlape, zachoval ses velmi dobře.

jerry ( 1. listopadu 2012 10:32 )

Strážníky chápu, spěchali nasadit nesprávně parkujícímu autu "botičku". Spěchali, aby jim neujel, babka jim neuteče.

jerry ( 1. listopadu 2012 10:30 )

Ještě že lupič nebyl snědé pleti. To by byl hrdina touto dobou odměněn in-memoriam.

tochadda ( 1. listopadu 2012 09:39 )

Zase TY Louny, doufám,že tamtudy nebudu muset už nikdy projíždět, hnusný nešťastný město...ale byly doby,kdy tam byl velmi solidní a slušný pan dopravní policista...

manolla1 ( 1. listopadu 2012 09:32 )

!

Zobrazit celou diskusi