Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Drsní hoši ze zásahovky: Podívejte se, jak si jdou se semtexem pro pachatele

Autor: Vlaďka Hradská - 
24. října 2012
16:59

VIDEO | Jste nebezpečný a jde po vás zásahovka? Máte smůlu, pokud jsou vám na stopě maskovaní ozbrojence z jižních Čech. Jsou totiž nejlepší v zemi. Blesk natočil, jak to vypadá, když si jdou do bytu pro pachatele a použijí při tom semtex.

„Je-li pachatel nebezpečný, ozbrojený a hrozí-li nebezpečí z prodlení, dostáváme se k němu pomocí trhavin. Do objektů vnikáme přes okno i dveřmi najednou. Stačí na to třicet deka semtexu,“ řekl Blesku šéf jihočeské zásahové jednotky Jan Votočka.

Na okno rozhodně neklepají...

Připravení policisté ve výstroji, která i s výzbrojí váží přes 20 kg, čekají na střeše panelového domu na pokyn. Stačí jedno slovo ve vysílačce a tiše se slaňují do druhého patra. Jejich kolega se semtexem se spouští po boční stěně. Následuje detonace, při které se rozletí tabule skla, trhají se záclony i žaluzie. Cesta je volná. „Takový vstup do bytu volíme jen výjimečně. Většinou se s nimi vyjednává. Výbuch nastává ve chvíli, kdy víme, že je pachatel třeba u telefonu, nebo v jiné místnosti. Hrozí totiž zranění osob uvnitř i samotných policistů,“ dodal Votočka.

Video  Ostrý trénink jihočeské zásahovky  - Vlaďka Hradská
Video se připravuje ...

Nepřekvapí je ani bezpečnostní dveře

Vniknutí oknem je jen pomocný manévr. Ve skutečnosti stojí i u dveří policisté a pronikají dovnitř. Tentokrát si berou na pomoc brokovnici, pomocí které ustřelí panty dveří. Zbytek dokoná páčidlo. Narazí-li na bezpečnostní dveře, nasazují trhavinu v pásce. Připevní ji na dveře a odpálí. Detonace je obrovská. Všude kolem je dým, rozléhá se křik. Nepřipravenému člověku se slabší psychikou hrozí šok. „Při takovém zásahu jde první velitel. Ten určuje, kdy se zásah provede, kdo vnikne do objektu, kdo provádí jištění. Nemůžeme dopustit, aby nás něco zaskočilo. Jde tu o život,“ dodal Votočka.

Jsou nejlepší v republice

Zásahová jednotka Policie ČR Jihočeského kraje je nejlepší v republice. Stejně jako loni i letos vyhrálo její družstvo Mistrovství republiky zásahových jednotek. Jihočeši zasahují na pokyn vyšetřovatelů po celé zemi. Naposledy šli do akce před pár dny při zatýkání vraha mladé ženy ve Veselí nad Lužnicí. „Někdy zažívají opravdu horké chvíle. Například při zadržení recidivisty v zahrádkářské kolonii, který měl v ruce funkční granát. Skočili po něm a drželi mu ruku, než se ho podařilo odzbrojit,“ řekl policejní mluvčí Jiří Matzner. Kromě toho je jejich náplní práce i vyprošťování živých i mrtvých z vody či nepřístupného terénu.

hanzbergmayer ( 24. října 2012 17:31 )

Sice nejlepší v ČR, ale aby udělali zásah do "tří růží" kde 15 let prodávaj drogy to ne.

Zobrazit celou diskusi