Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zloději rohů z nosorožců půjdou za mříže

Autor: Slávka Červená - 
22. října 2012
22:59

Zlínští kriminalisté chytili zloděje, kteří mají nas svědomí krádeže vzácných rohů z nosorožců. Ty zmizely před rokem ze zámku v Napajedlech na Zlínsku a v létě na hradě Buchlov na Uherskohradišťsku. Lup mají na svědomí již dříve trestaní muži (33, 44) z Ústeckého kraje. Hrozí jim osm let vězení.

Před rokem způsobilo rozruch v napajedelském zámku na Zlínsku zmizení dvou rohů v hodnotě čtyř milionů. A to i přesto,že byly v řádně zabezpečené vitríně. Na výstavu Afrika, kterou připravil cestovatel Rudolf Švaříček, byly zapůjčeny  ze Zoo Dvůr Králové.

Rohy byly ze zvířat, které nyní žiji v Keni

„Tyto rohy pocházejí ze živých zvířat. Odborníci v zoo je oddělili samici Jessnosorožce dvourohého a samci nosorožce tuponosého – Nájinovi. První roh vážil 2,25 kilogramu, druhý 12kilo. Zákrok se uskutečnil z důvodu, že zvířata byla převážena do Keni a byla obava, aby se nezranila,“ sdělil kriminalista Ivan Senčák.

Úspěch zlínských kriminalistů přijel do Zlína ocenit i Ivo Kartus z policejního Prezídia. „Pachatelé šli zámku na prohlídku. Muž (33) se tam schoval. Pak překonal chránící lištu, rozbil sklo vitriny a rohy odcizil. Vysunul je oknem, které bylo skryto za výstavním panelem. Tam čekal komplic,“ sdělil Ivo Kartus.

Lup skončil zřejmě v zahraničí

Obdobně  ukradl roh a vzácné mapy z hradu Buchlov na Slovácku. Stal se ale podezřelým, když se přifařil k další výpravě a měl jediný hradní papuče. Také byla nápadná bunda, pod kterou lup ukrýval. Všichni ostatní měli jen trika. Exponáty se hradu vrátily, rohy  z Napajedel bohužel zmizely zřejmě v zahraničí. Kriminalisté ale nevylučují, že jsou ještě na území republiky. Krádeže jsou hlášeny i z Rakouska, Německa a Maďarska.

„U nás máme ještě dalších pět případů krádeží rohů či kůží z afrických zvířat. Například v muzeu Dr. Emila Holuba v Holicích,“ dodal Kartus. Zlodějům z utržených peněz údajně nic nezbylo. Zaplatili své dluhy. Oba mají za sebou již trestní minulost. Starší, který vše popírá, byl souzený již pětkrát, mladší, který se přiznal a je ve vazbě, vyfasoval u soudu podmínku naposledy letos v červnu. Dvojici hrozí osm let vězení.

 Rohy jako afrodiziakum

Podle Ivo Kartuse se rohy melou a údajně působí jako afrodiziakum. „Je otázka, zda je to tak a zda to může působit, když roh z hradu je z 18.století,“ poznamenal. Nicméně za rohy se na černémtrhu platí obrovské částky.  Za kilogram rohu z nosorožce bílého 62 tisíc dolarů, za kilogram z nosorožce černého 50 tisíc dolarů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi