Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vražda místostarosty Vytopila: Obžalovaní vypovídali u soudu

Autor: Ondřej Požár - 
10. října 2012
09:45

Ve středu v Brně odstartoval ostře sledovaný proces s Radkou O. (46) a Filipem O. (38), kteří jsou obžalovaní z vraždy židenického místostarosty z ODS Aleše Vytopila (†36). Za vraždu jim hrozí až dvacet let vězení. Přečtěte si online reportáž.

Státní zástupkyně Iveta Eichlerová je viní, že se loni 9. září ve večerních hodinách v Mariánském údolí v Brně-Líšni u restaurace Eldorádo sešli s místostarostou Brna-Židenic Vytopilem.

„Obžalovaní ho střelili do hlavy pistolí značky Beretta ráže 9 mm, kterou legálně držela obžalovaná. Z místa činu nejprve utekli. Pak se ale vrátili a naložili mrtvolu do vozu VW Passat kombi, který měli půjčený od známého Petra P. (35),“ uvedla žalobkyně.

Později obžalovaní Vytopila svlékli do naha a uřízli mu hlavu! „Tu ukryli na neznámém místě a bezhlavé tělo zakopali u Řeznovic na Znojemsku, kde bylo později v listopadu loňského roku objeveno,“ upřesnila prokurátorka.

Za smrt politika chce jeho manželka Silvie od obžalovaných odškodné 278 tisíc korun a dalšího bezmála půl milionu korun požadují rodiče Aleše Vytopila.

Vyznáte se v kauze zavražděného místostarosty Aleše Vytopila? Vyznáte se v kauze zavražděného místostarosty Aleše Vytopila? | Infografika Blesku

Video  Obžalovaní stanuli před soudem  - Ondřej Požár

Video se připravuje ... Sledovali jsme proces ONLINE:

Od dvanácti do jedné byla polední pauza. Po 13. hodině začal číst soudce Tomáš Kurfiřt znalecké posudky. K výpovědím se dnes v soudní síni už asi nedostanou.

11:38 - Vzrušení v soudní síni! Obhájce se ptá Radky O., jak věděla, kde je zakopané tělo. "Já jsem jen řekla: Tady je Vytopil! Místo mi tehdy označil Filip," odsekla žena.

11.26 - Na místě pohřbení těla oběti byla podle obžalované zkypřená půda. "Malou Míšu jsem milovala, i když to bylo dítě Pavly A., která mě brala jako sokyni. Já ji jako sokyni nebrala," tvrdí Radka O.

11.22 - Žalobkyně se ženy ptá na její intimní život s Filipem O. "Filip chodil až třikrát týdně do bordelu, protože měl rád v sexu změnu. Proto jsem špatně snášela, když mě opustil. Nevím, zda se Filip s Vytopilem sešel," odpovídala Radka O. na dotazy žalobkyně.

11:21 - "Vytopila jsem se neznala, neměla jsem tedy důvod se ho zbavovat!" tvrdí Radka.

11:20 - "Chtěla jsem bývalého muže chránit, aby nebyl podezřelý z vraždy. Měla jsem takové nepříjemné tušení," uvedla obžalovaná.

11:06 - "Po zatčení mě policie přitlačila ke zdi. Ukazovali mi papír, že mého syna vyšetřují kvůli drogám. Nechtěla jsem označit místo, kde je tělo oběti, protože jsem Filipa milovala. Ale oni mě k tomu přinutili nátlakem!" uvedla.

11:02 - "Pár dnů před zatčením mi Onderka při cestě do Hrotovic ukázal remízek a říkal: Tady je Vytopil! Ale o zakopání těla nic neříkal," řekla Radka O.

10:58 - Obžalovaný se prý s examnželkou nikdy potom o Vytopilovi sám nebavil. "Než mě v listopadu zatkli, tak se za mnou policisté zastavili a jen tak mi prohlíželi byt. Přitom jsem v té době nebyla ani podezřelá. Pak jsem byla na policii vyslýchaná. Ptali se mě, co všechno o tom vím, ale řekla jsem jim, že o tom nevím vůbec nic. Před tím, než jsem jim řekla, kde je tělo, mi brali pachové stopy a vzorky DNA," připustila Radka O.

10:54 - "Filip mi připadal nervózní, ale myslela jsem, že je to kvůli dceři, měl ji odevzdávat zpátky Pavle A. Jinak si nevzpomínám, že bych na něm viděla něco podezřelého," sdělila Radka O.

10:52 - Její bývalý muž poslouchá výpověď a drží si přemýšlivě bradu pravou dlaní. Oči má většinou sklopené k zemi, občas je zvedne směrem k soudci nebo státní zástupkyni Ivetě Eichlerové.

10:50 - Podle Radky O. volala v osudný večer Pavla A. v době, kdy Filip byl u exmanželky a zajímala se o dítě. "Filip se pak vrátil kolem půlnoci. Nic mi nevysvětloval. Myslela jsem si, že byl někde v bordelu, tak jsem se ho ani neptala, kde byl," tvrdí obžalovaná.

10:45 - Obžalovaná tvrdí, že zatímco byl její bývalý muž na schůzce s Alešem Vytopilem, ona v brněnském bytě hlídala jeho tehdy osmnáctiměsíční dcerku Míšu, kterou má s Pavlou A., přítelkyní politika.

10:38 - "Byla jsem tenkrát pod vlivem těžkých antidepresiv, už si na nic nevzpomínám, opravdu to nevím. Nevím ani, co dělal pan obžalovaný!" tvrdí z vraždy obviněná žena.

10:35 - Obžalovaný Filip O. přijel v osudný den za exmanželkou i s dcerkou Míšou kolem páté hodiny odpoledne. "Filip pak jel na schůzku s Vytopilem. Kolem deváté hodiny večer se vrátil. A další den ráno i s malou zase odjel!" popírá Radka O., že by tehdy někam z bytu v Brně-Králově Poli odešla.

10:32 - Soudce se obžalované ptá, co dělala osudný den, což byl pátek 9.září. "To po mně chcete nadlidský výkon!" odvětila Radka O.

10:29 - Vypadá to, že výslech obžalované erosenky potrvá celé dopoledne. Soudce Tomáš Kurfiřt se jí stále ptá na její pistoli, kterou byl Aleš Vytopil zavražděn. Je trpělivý i přesto, že mu sebevědomě vystupující žena občas odsekává. Předseda senátu se zřejmě snaží dobrat k tomu, jak se ocitla se zbraní na místě činu...

10:20 - Radka O. přiznala, že má zbrojní průkaz nejen na vražednou pistoli, ale i na lovecké zbraně!

10:14 - Obžalovaná přiznala, že si vůz svého známého Petra P., v němž podle obžaloby odvezli tělo oběti, občas půjčila. "Jezdil v něm i Filip," dodala.

10:08 - "Aleše Vytopila jsem nikdy v životě nepotkala a neviděla! Slyšela jsem jen, že je za vodou," zdůraznila Radka O.

10:04 - Když se Pavla A. dala dohromady s Alešem Vytopilem, Filip Radce řekl, že se místostarosta aspoň postará o jeho dceru a finančně Pavlu i dítě zabezpečí.

Navíc Vytopil s Pavlou převzali provozování dvou hospod v Hrotovicích.

9:58 - "Občas jsem malou Míšu hlídala já. Pavla o tom tehdy v danou chvíli nevěděla. Později se to však dověděla a nesouhlasila s tím, protože na mě žárlila!" pokračovala ve výpovědi Radka O.

A stále popisuje vztahy s Filipem a korunní svědkyní Pavlou A. "Filip věděl, že se živím privátním sexem. On na to nic neříkal. Měli jsme spolu intimní vztah i po rozchodu," řekla Radka O.

9:52 - S Pavlou A. se obžalovaná žena poznala v Hrotovicích, kam se Radka O. přestěhovala z Prahy. "Pavla pracovala v nočním klubu jako společnice. To mi vadilo, protože Filip byl můj manžel," řekla klidným hlasem Radka. K rozchodu Filipa a Pavly se však nechtěla vyjadřovat.

"Filip byl tehdy ve velmi špatném stavu. Potřeboval lidský kontakt," uvedla obžalovaná, oblečená do černého trička s výstřihem, černých punčoch, černé minisukně a černé prošívané vesty.

Pavla A. měsíc po porodu Michaely nastoupila zpátky do nočního klubu a o dcerku se staral Filip i její známí.

9:46 - Stále vypovídá Onderková-Pojerová. Popisuje svůj život a manželství s Filipem. Rozvedli se kvůli tomu, že hrála na automatech. "Filip si pak našel mladou plodnou ženu. Byla to Pavla A. Filip s ní má dceru Michaelu."

9:29 - Radka O.: "Pana Vytopila jsem neznala, nikdy předtím jsem ho neviděla, nemohla jsem ho zavraždit. Léčila jsem se v té době na psychiatrii, vážila jsem tehdy 35 kilogramů. Trpěla jsem anorexií, což byla reakce na stres. Živila jsem se privátním sexem."

9:14 - Začíná výslech obžalovaného Filipa O. „K obžalobě se vyjadřovat nechci, protože Radka je pro mě stále osobou blízkou a já nechci vypovídat,“ řekl stručně muž v béžové mikině a riflích. Policie ho tehdy zatkla koncem listopadu.

Dvakrát trestaný Filip O.: Výpověď přečetl soudce

V minulosti byl už dvakrát soudně trestaný za výrobu drog a nedovolené ozbrojování. Soudce Tomáš Kurfiřt poté z policejního protokolu přečetl jeho výpověď.

„Vytopilova přítelkyně Pavla A. se stará o naše dvě hospody v Hrotovicích, to je náš jediný příjem. Občas jsem hrál na automatech, zhruba jednou týdně, většinou jsem prohrál řádově tisíce korun,“ vypověděl.

„Je to pro mě stresující. Aleše Vytopila zabila Radka, zastřelila ho svou pistolí! Pohádala se s ním, i když ho viděla poprvé v životě. Stál jsem půl metru vedle, staral jsem se o malou dceru Míšu, jíž tehdy bylo půldruhého roku!“ prozradil šokující detail, že u hrůzného zločinu bylo tak malé dítě.

Podle něj Radka O. udělala úkrok za Aleše a z deseti centimetrů ho střelila do hlavy! „Viděl jsem, jak mu míří na hlavu. Bylo to velmi rychlé! Nešlo tomu zabránit. Zbraň měla Radka v kabelce, nevím, kdy ji vytáhla.

Stál jsem tam šokovaný. Radka chytila kočárek s malou a utíkala pryč. Projížděl kolem cyklista. Stál jsem nad Alešem. Pak jsem se rozběhl za Radkou. Propadl jsem panice.

Tělo jsme chtěli odklidit, Radka to usoudila. Udělala to v afektu, ona je výbušný typ. Chtěli jsme zahladit stopy. Poznal jsem, že je Aleš mrtvý. Tep ani srdeční činnost jsem nezkoumal. Obrátil jsem ho, ležel tváří k zemi.

Přiznávám se, že jsem Radku chránil. Ona ho zastřelila! A pomáhal jsem odklidit tělo. Nechci být odsouzen jako vrah.

rendyx111 ( 10. října 2012 15:31 )

A tohohle grázla si pěkně prosazovali na magistrátu...to je co???Komu chceš vůbec dnes věřit,je topakáž,a dobře jim tak...všem

xcarodejka ( 10. října 2012 15:22 )

Myslíám, že ho zabila Radka a ten Filip ji jen pomohl odklidit tělo. Sám měl asi tžko nějaký důvdo k vraždě. Ale ško asi o žárlivost a peníze, politik měl otevřít restuaraci zřejmě s novou přítelkyní. Myslímn, že psychopatů a paraniků je dost. Ale jak mohou dostávat zbraně? Jak kvalitní ty psychotesty jsou?

konica ( 10. října 2012 14:13 )

právě si to pouštím, dokonce jsem se i rozbrečela. Je to zoufala žena, ale rozhodně nevypadá jako bezcitná mrcha jak se ted projevuje.zřejmě žena mnoha tváří

vungtao ( 10. října 2012 14:10 )

Nechapu- co je tohle za "rodinku" - dealer drog a navstevnik nevestincu, dve ku-r-v-y A politik? Koho tady litovat? Snad jen to dite.je mozne, ze Koho tady litovat? Jeden zlodejskej politik, 2 k-u-rvy, jeden dealer drog, chudak dite, tamuz se akteri ztraceji i v tom, kdo dite porodil. Hnus.

vungtao ( 10. října 2012 14:09 )

Nechapu- co je tohle za "rodinku" - dealer drog a navstevnik nevestincu, dve ku-r-v-y A politik? Koho tady litovat? Snad jen to dite.je mozne, ze Koho tady litovat? Jeden zlodejskej politik, 2 k-u-rvy, jeden dealer drog, chudak dite, tamuz se akteri ztraceji i v tom, kdo dite porodil. Hnus.

Zobrazit celou diskusi