Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr Drábek končí! Po zatčení svého náměstka rezignoval

Drábkova nejbližšího spolupracovníka odvedli v želízkách na Pankrác, ministr na to reagoval rezignací!
Drábkova nejbližšího spolupracovníka odvedli v želízkách na Pankrác, ministr na to reagoval rezignací!  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
3. října 2012
15:09

Ministr Jaromír Drábek skončí k 31. říjnu na ministerstvu práce a sociálních věcí. Oznámil to dnes na brífinku, který svolal na 15. hodinu. Proč se tak rozhodl?

Na ministerstvu práce a sociálních věcí se dějí opravdu velké věci! Po propuknutí korupčního skandálu skončil ministr Jaromír Drábek.

Drábek byl v posledních dnech pod velkým tlakem. Především kvůli zatýkání, kdy si protikorupční policie došla přímo na ministerstvo pro Drábkova nejbližšího spolupracovníka Vladimíra Šišku a odvedla ho v poutech.

Šiška byl obviněn z podplácení a manipulace u jedné ze zakázek ministerstva. Soud navíc dnes rozhodl o tom, že byl převezen do pankrácké vazební věznice, aby neovlivňoval svědky. Právě toto rozhodnutí soudu prý dovedlo ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) k tomu, aby rezignoval!

Drábek skončí k 31. říjnu

"Já jsem již v minulých vystoupeních avizoval, že jsem připraven převzít odpovědnost za činy svých podřízených," sdělil dnes ministr Drábek. "Rozhodnutí soudu je pro mě dostatečným důvodem k rezignaci," oznámil novinářům. 

Nebylo to velké překvapení, Drábkův konec byl na spadnutí. Přesto se čekalo, zda Drábek dodrží svá dřívější slova. Z ministerstva odejde k 31. říjnu 2012, řekl a poděkoval svým spolupracovníkům za práci, kterou pod jeho vedením odvedli.

Drábek a Šiška: Kamarádi z byznysu

Drábek však zároveň dodal: "Jsem pevně přesvědčen, že pan Vladimír Šiška prokáže, že se žádného trestného činu nedopustil."

Drábek a Šiška jsou kamarádi, kteří spolu podnikali - ve firmě iDTAX. Svůj podíl Drábek před nástupem na ministerstvo prodal a firma změnila majitele. Poté se však ucházela na ministerstvu vnitra o zakázku na sKarty. Jaká náhodička...

Co bude dělat Drábek dál?

O svém rozhodnutí rezignovat diskutoval místopředseda TOP 09 Drábek se stranickým vedením. Došli prý společně k závěru, že datum odchodu 31.10. bude rozumné, aby strana stihla vybrat Drábkova nástupce.

Opozice reagovala jednoznačně: Lubomír Zaorálek netuší, co bude Drábek měsíc na ministerstvu dělat... Drábek to zdůvodnil nutností připravit ministerstvo na předání... A poté se chystá věnovat především své funkci poslance.

Rezignaci bere Drábek jako definitivní záležitost. U svého náměstka Šišky však slíbil, že pokud se očistí, může se vrátit na pozici náměstka. Drábkův návrat však prý nehrozí.

"Co se týká ministra, tam není možnost nějakého přerušení nebo opětovného návratu do funkce. Předpokládám, že TOP 09 vybere mého nástupce a ten nebude dočasný," dodal ministr, který sklízel kritiku především za problémy nového systému na rozdělování sociálních dávek.

Michal Jiříček ( 5. října 2012 23:03 )

Tak tu máme vládu zlodějů. Všiml jsem si paralely, že každá politická funkce (náměstek, ministr ap.) má v popisu práce financování stranické pokladny. Viz kauza Rath (ČSSD), Drobil (ODS)..zde všude byly náznaky, že peníze nekončí pouze v kapsách korupčníků. Vít Bárta to alespoň zcela ukázal, jak se to praktikuje

osinek ( 4. října 2012 13:17 )

Kdo jsou v tomto státě největší příživníci? Jsou většími příživníky a parazity lidé zneužívající dávky v řádech tisícovek anebo pravicoví ministři a jejich podřízení vysocí úředníci, kteří "odkloňují" ze silně předražených státních zakázek i desítky miliard k vlastnímu obohacení? Největšími parazity v Česku jsou pravicoví zloději! Úspěšný podnikatel Jančura (Student Agency, regiojet atd) nazval Kalouska NEJVĚTŠÍM ZLODĚJEM mezi českými politiky. Dle Jančury Kalousek si nakradl miliardy korun!

laura666 ( 3. října 2012 23:27 )

HELE, NEVÍTE, PROČ BYL DNESKA ŠIŠKA KDYŽ ŠEL OD SOUDU TAK SMUTNEJ????? AHA............ASI NEMÁ RÁD DIETU NEBO CO .........SAKRA-JAKOU JÁ MÁM DNESKA RADOST

laura666 ( 3. října 2012 23:26 )

A JAK TO ŠIŠKOVI DNESKA S TĚMA KLEPETAMA SLUŠELO

ixtlil ( 3. října 2012 21:20 )

Tento způsob má tu výhodu, že když se volič dostaví a dá záměrně neplatný hlas, tak především politici nedostanou ten příspěvek a nemohou se o ten hlas rozdělit, jako v případě, když se nedostaví vůbec.

Zobrazit celou diskusi