Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Drábkův muž jde do vězení: Hrozí mu 6 let! Kvůli zakázce za 2,4 miliardy?

Vladimíra Šišku (vlevo), prvního náměstka ministra Drábka (vpravo) odvádějí do vazební věznice
Vladimíra Šišku (vlevo), prvního náměstka ministra Drábka (vpravo) odvádějí do vazební věznice  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
3. října 2012
12:36

Z ministerstva ho odvedli v poutech. Vladimír Šiška, náměstek a pravá ruka ministra Drábka, skončil ve vězení. Soud na něj dnes uvalil vazbu kvůli obavám, že by mohl ovlivňovat svědky. Hrozí mu až 6 let za mřížemi. Podle ČSSD kvůli čachrům kolem tendrů za dva a půl miliardy.

A je tu další korupční skandál pořádných rozměrů! Tentokrát na ministerstvu práce a sociálních věcí. Náměstka ministra Jaromíra Drábka dnes poslal Obvodní soud pro Prahu 2 do vazební věznice. 

Vladimíra Šišku odvedli v poutech přímo z úřadu, údajně měl manipulovat se zakázkou a podplácet. Podle šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce jsou pochybnosti kolem tendrů na informační technologie za 2,4 miliardy korun.

Vyšachoval Oksystem?

Jde tak patrně o zakázku na nový systém na vyplácení sociálních dávek. Šiška měl údajně "odstavit" firmu OKsystem, která spravovala počítačové systémy ministerstva 20 let.

Bez výběrového řízení pak nový job dohodil spřízněným firmám. Píše to dnešní MF Dnes. OKsystém všal podal stížnost a náměstek se pokusil firmu uplatit. Podle deníku to mají potvrzovat i policejní odposlechy.

Druhý obviněný: Cítím se nevinný

Spolu s náměstkem Šiškou byl sice zatčen i ředitele odboru informatiky Milan Hojer, ten však byl dnes propuštěn a jeho další vyšetřování bude probíhat na svobodě. Svědky by prý ovlivňovat neměl.

"Soudce dospěl k závěru, že taková obava existuje, ale pouze u pana Šišky, který z důkazů, které měl soudce k dispozici, se jeví jako ta hlavní osoba, která organizovala a která měla faktickou moc něco ovlivňovat," uvedla místopředsedkyně soudu Monika Křikavová.

Po verdiktu se nechal slyšet, že se cítí být nevinen. Hojera však policie vyšetřuje delší dobu i kvůli Mostecké uhelné (dnes Czech Coal). Řadu let byl jednatelem firmy Infotea, která pro Mosteckou uhelnou nakupovala především IT technologie. Nepřekvapí, že se o nich spekuluje jako o předražených...

Sejdou se na Pankráci?

Ať dopadne stíhání Hojera jakkoli, jisté je, že protikorupční policie opět udeřila na vysoká místa - zatčením dvou vysoce postavených státních úředníků navázala třeba na vyšetřování korupce na ministerstvu obrany (Vlasta Parkanová a předražené letouny CASA).

Šišku odvedli do věznice na Pankrác. A jen pro připomenutí: Pokud se prokáže náměstkova vina, slíbil ministr Drábek, že odstoupí ze svého úřadu! Cítí prý za vše osobní zodpovědnost - Šiška je jeho dlouholetým přítelem a spolupracovníkem, kterého s sebou na ministerstvo přivedl.

Na Drábkovo odstoupení přitom tlačí i opozice. "Premiér by měl postupovat jako v případě ministrů z ODS, které odvolal velmi rychle," podotkl Tejc (ČSSD).

Drábkovo jméno navíc někteří spojují i s podezřelou zakázkou pro firmu iDTAX, kterou kdysi se Šiškou zakládali. Drábek svůj podíl prodal, než se vydal na ministerstvo. Firma se však záhy (s novým vlastníkem) začala ucházet o lukrativní ministerskou zakázku na provozování sKaret. Jaká to náhodička.

Uživatel_5682851 ( 3. října 2012 18:23 )

zůstává měsíc ,aby zametl a schoval svoje miliony jestli někdo dřív nepromluví

nespokojeny ( 3. října 2012 17:48 )

ja uz zacinam varit vodu

maruch ( 3. října 2012 15:25 )

komentator ( 3. října 2012 15:21 )

Myslím, že Drábek již balí své saky-paky. Že velmi rychle podá demisi!! Když soud rozhodne o vyšetřovací vazbě 1.náměstka Šišky, který 15 let spolupracoval s Drábkem (vždyť měli společné firmy atd) tak pouze velký naivka si může myslet, že Drábek nic nevěděl a dokonce ani nic netušil o miliardových rozkrádačkách na ministerstvu práce a sociálních věcí v režii 1.náměstka Šišky! Dva zlodějští recyklovaní černo***níci Drábek a Šiška z TOP 09 rozkradli miliardy korun. Oba asociální sociopati současně nižovali dávky zdravotně postiženým, matkám samoživitelkám a zmrazili důchody. To pokrytectví těch 2 topáckých gaunerů je neskutečné! Proto Drábek budedotlačen k demisi!

anot ( 3. října 2012 15:20 )

Ano,na každou svini se vaří voda Drábkovi to přeju ten hnus.ný pas.křiv.ec si to zaslouží,at' táhne do péérdele.

Zobrazit celou diskusi