Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Našli jsme způsob, jak obejít prohibici. V Olomouci koštovali 400 domácích pálenek

Autor: Pavel Ryšlink - 
22. září 2012
05:00

Je to jednoduché. Domluvíte se s někým, kdo vám dá kořalku jako vzorek k degustaci. Pak můžete uspořádat párty, kde hosté budou degustátoři, kteří budou hodnotit například to, zda lépe chutná třetí či čtvrtý panák. Tímto způsobem lze zcela legálně vyzrát na prohibici. Tuto cestu ukázala soutěž Flora košt, kde profesionální degustátoři v Olomouci hodnotili na 400 vzorků domácích ovocných destilátů.

 

„Stačí vytvořit statut soutěže tak, aby výrobce poslal vzorky zdarma. Potom najdete garanta soutěže a někoho, kdo bude hodnotit. Není přitom nejmenší problém, aby to byli třeba čtenáři Blesku. Vše přitom bude zcela legální i v době prohibice,“ vysvětlil předseda hodnotitelů Flora – koštu, vinař a vědecký pracovník Mendlovy univerzity Jan Stávek.

Na každého degustátora 37 vzorků

Flora – košt se konal v Olomouci už podeváté. Podle organizátorů i hodnotitelů byl prý letošní ročník zcela mimořádný. „Máme rekordní počet vzorků, téměř čtyři sta,“ prozradila mluvčí pořádajícího výstaviště Flora Zuzana Studená a dodala: "Jsme rádi, že se nám i přes současnou situaci podařilo tradici udržet.". Vzorky hodnotilo 11 čtyřčlenných komisí, takže na každého degustátora připadlo kolem 37 vzorků. „Skoro všechny vzorky byly lepší standard či vysoká kvalita. Snad jen jeden nebo dva, byly trochu horší,“ prozradila členka jedné z komisí Eva Tománková z lednické zahradnické fakulty.

Už se pálí i ananasy

Výběr vzorků letos mapoval prý skoro celé ovocné spektrum. Novinkou pak byla pálenka z ananasu. „Nejvíce bylo pochopitelně slivovic, jablkovic a hruškovic. Hodně bylo také vzorků mirabelkovice, pro něž jsme udělali zvláštní kategorii,“ prozradil předseda degustátorů Stávek s tím, že nechyběly jak čerstvé pálenky, tak i ty dobře odleželé. „Nejstarší tu byla slivovice z roku 1991,“ prozradil Stávek.

Všichni degustátoři si potom podle svých slov košt pěkně užili. „Člověk se potká s kolegy, popovídá o tom, co je v oboru nového a ochutná vzorky, které zde jsou opravdu výborné. A hlavně všechny spolehlivě bez metylu,“ konstatoval například Kamil Kutina z palírny Radlík v Jílovém u Prahy.

Ovocné pálenky jsou jistota bezpečí

Domácí ovocné destiláty jsou podle odborníků největší jistotou, jak se neotrávit metylalkoholem.

„Není technicky možné, aby při kvašení ovoce vzniklo tolik metylu, aby to někomu mohlo ublížit,“ tvrdí profesionální destilatér Kutina a dodává: „Pěstitelské pálení je nejbezpečnější způsob výroby destilátů.“

Za pravdu mu dává i vědec z Mendelovy univerzity a jeden z největších českých odborníků na alkoholické nápoje Jan Stávek. „Malý výrobce se bude vždy snažit vyrobit echt destilát, kterým se bude moci pochlubit. Pálení domácích ovocných kvasů je nejlepší cestou, jak se vyhnout problémům s metylalkoholem,“ konstatoval Stávek a dodal: „Prohibice je špatná cesta. Ta jenom nahrává neseriozním pokoutným výrobcům, kteří nehledí na kvalitu a zdraví konzumentů, ale jenom na zisk.“

alenam ( 22. září 2012 19:56 )

Ranní doušek nemusí mít se závislostí na alkoholu nic společného. Je to nejdostupnější, nejbezpečnější, a nejméně problémový lék při problémech s nízkým tlakem. Mě při druhém těhotenství začal tlak kolísat a po porodu mi zůstal extrémně nízký a trvalo mi víc jak dva roky, než se mi upravil. Tak o tom něco vím. Pokud nechce být člověk celé dopoledne, v horším případě po celý den ve stavu, kdy se musí stále kontrolovat, z jakékoli pozice se velmi pomalu zvedat, pro jistotu s oprou, aby sebou po vzpřímení neseknul, stále přemýšlet jestli může jít na to či ono místo, jestli by tam pro něho nemělo zatočení hlavy fatální následky, když si může vlastní dítě pochovat jenom v sedě, když....., tak když se chce tomu všemu vyhnout, musí si tlak hned po ránu něčím zveddnout. A právě malý panák kvalitního tvrdého alkoholu je tím nejlepším způsobem. Pak jsou tu sice ještě dva jiné způsoby - hned po ránu se pořádně rozčílit a někomu od plic vynadat, ale to může člověku otrávit celý den a ničí to mezilidské vztahy. - vzít si prášek, prášek který i podle doktora obsahuje 2,5x víc škodlivých látek pro tělo než ten malý panák, tudíž je doporučován pouze těm, co z nějakého důvodu alkohol nemohou nebo nesmějí. U mě se po něm objevila těžká alergická reakce. Lidí s extrémně nízkým tlakem u nás je sice podstatně míň než těch s vysokýn, ale mezi každými sto lidmi bys takové dva, tři vždycky našel. Proto si myslím, že odsuzovat šmahem všechny co si po ránu potřebují dát panáka a všechny nařknout z alkoholizmu, neni tak úplně na místě.

pablb-hubert ( 22. září 2012 16:50 )

Ahoj, ty vyschlá pičo!

gevi ( 22. září 2012 16:16 )

Vy byste si po ránu koupil někde ve stánku panáka slivovice? Doma si ho klidně dát můžete. Říká se tomu ranní doušek a je doprovodným jevem závislosti na alkoholu.

jikar ( 22. září 2012 14:32 )

Dejte jí panáka,ať se holka netrápí!

e.44 ( 22. září 2012 14:14 )

Tak to už se dostáváme v podstatě do teoretické roviny, jelikož fungování těchto klubů je podmíněné jistou úrovní. Ale pokud by třeba šlo o dítě majitele klubu a ten byl dost movitý.........., spíš by ale norek, pokud by nějakým zázrakem dokázal ve svém konstantním neszřízlivém stavu někoho zachránit, dostal od starosty hodinky a tím by to bylo vyřízené

Zobrazit celou diskusi