Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Srdce chlapečka (†1) z Česka zachránilo život holčičce (1) z Itálie

Holčičce, v jejíž hrudi nyní bije srdce českého chlapečka, se daří dobře
Holčičce, v jejíž hrudi nyní bije srdce českého chlapečka, se daří dobře  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: Ladislav Leimer - 
14. srpna 2012
10:58

Teprve roční chlapeček z Česka zachránil po své smrti život. Jeho srdce totiž lékaři transplantovali italské dívence v Římě, která ho potřebovala pro přežití.

Rodiče kojence minulé pondělí po jeho smrti svolili k tomu, aby jeho orgány mohly být darovány. Lékaři pak informaci zadali do systému COORENOR, internetového portálu přinášejícího aktuální nabídku a poptávku orgánů v jednotlivých členských zemích Evropské unie.

Italové chtěli srdce ihned

Italská strana zareagovala jako první. „Z Říma jsme obdrželi zpětnou vazbu do jedné minuty od zveřejnění,“ řekl Právu ředitel Koordinačního střediska transplantací Pavel Březovský. V noci na úterý pak do hlavního města České republiky přiletělo soukromé letadlo s chirurgickým týmem. Dopoledne pak bylo pediatrické nemocnici Jezulátka v Římě voperováno srdce jedenáctiměsíční pacientce. Ta na něj čekala od dubna.

Děvčátku se daří dobře

Od zadání údaje do systému v Praze až po operaci v Římě uběhlo pouhých 27 hodin. „S Římem jsme i nadále v kontaktu, děvčátku se daří dobře. Tento případ nám potvrdil, že projekt má smysl,“ podotkl Březovský. Vhodných kandidátů pro transplantaci dětského srdce je velmi málo. „Například 97 procent dětí se vhodného srdce k transplantaci nedočká,“ řekl Březovský. Od začátku roku byly z ČR vyvezeny dva orgány, devět naopak Češi získali.

marcelinka007 ( 26. září 2012 12:00 )

tyhle registry jsou super věc a nikdy nikdo neví, kdy on sám bude potřebovat registr využít. Smrt děťátka aspoň pomohla žít jinému takhle by měl uvažovat každý..tleskám projektu

jaramila ( 17. srpna 2012 21:26 )

jaramila ( 17. srpna 2012 21:26 )

vlamore ( 14. srpna 2012 16:52 )

Hluboko sklon, rodičové!!!!Bez srdce by nežila ani ta holčička!!Takže Váš syn žije,jen má jiné *tělíčko*.Hodně,hodně štěstí a ať opět vám obom co nejdříve zasvítí nové *sluníčko*!!Přijměte můj obdiv a úctu.

jikar ( 14. srpna 2012 13:53 )

Zobrazit celou diskusi