Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Soud potrestal rodiče, kteří udusili svou dceru: Za vraždu ze cti doživotí!

Autor: INT, Lucie Marková - 
4. srpna 2012
19:46

"Více než o vlastní dceru jste se strachovali o postavení ve vaší komunitě," takový verdikt si vyslechli manželé Iftikhar Ahmed a Farzana u soudu ve Velké Británii. Byli usvědčeni z vraždy dcery a posláni na doživotí za mříže. A proč zabíjeli? Dcera chtěla žít západním životem.

Shafilea Ahmed (†17) byla vychována v Anglii a chtěla jen žít v jeho stylu - tedy západním životem. Její rodiče původem z Pákistánu jí ale naplánovali úplně jiný život. Měla být poslušná a vzít si muže, kterého jí vybrali. To Shafilea odmítla a stalo se jí to osudným.

Matka i otec ve strachu před zesměšněním v komunitě dceru raději udusili igelitkou a pak její tělo pohodili. Nezvěstná byla od září 2003. Její pozůstatky našli policisté až v únoru 2004 v řece Kent. Vyšetřovatelům se podařilo oba rodiče usvědčit.

Iftikhar Ahmed (52) a jeho žena Farzana (49) dostali za vraždu své dcery oba doživotí. Než požádají o podmínečné propuštění musí si odsedět minimálně 25 let. Soudce Roderick Evans zdůvodnil rozhodnutí slovy: "Více než o vlastní dceru jste se strachovali o postavení ve vaší komunitě."

Vraždu odsoudil i ředitel muslimské organizace Ramadhan Foundation ve Velké Británii Mohammed Shafiq: "Vraždy ze cti jsou proti islámu. Islám je úplně zakazuje, zakazuje i nucená manželství a jestli si někdo myslí, že to může činit a ospravedlňovat se vírou, tak se vážně plete. Mluvil jsem s mnoha muslimskými vzdělanci a je velmi jasné, že lidé by se takto chovat neměli."

anka ( 5. srpna 2012 23:02 )

ano.....ale nejprve musi dostat rodice obcanstvi...a tak jsem to myslela. A kdyz uz jste se ozvala...nemohu souhlasit s vasim prispevkem nize. Kdyz by jste se podivala treba do statu ci kanady - vedela by jste, ze druha generace emigrantu z techto zemi, je jiz vetsinou asimilovana. A to proto, ze maji pomoc od statu ci velkych korporaci pri hledani prace, a protoze u deti ve skole se nedelaji zadni rozdily a protoze ostatni obyvatele se na ne nedivaji skrz prsty - protoze i oni sami, ci jejich dedecek ci pradecek, take odnekud prisel.

farah ( 5. srpna 2012 21:06 )

no tak to víte úplně BLBĚ Na občanství máte nátok tam, kde se narodíte Proto jsou taky všechny děti Turků už Němci, afričanů Francouzi apod. A oplálených Slováků narozených tady - Češi. Samodřejmě si můžou nechat i občantví rodičů, je to dle jejich výběru.

anka ( 5. srpna 2012 20:07 )

hm...pokud vim, kazda zeme si vybira, komu da ci neda obcanstvi..

anka ( 5. srpna 2012 20:00 )

asi tak, kdekoliv a kdykoliv je nekdo nabozensky fanatik - at muslim ci krestan ci hindu- konci to spatne.

labirintoa ( 5. srpna 2012 13:52 )

Do báně, makat tam a pak okamžitě vystěhovat do Pákistánu. Hotovo, není co řešit. Chceš tu žít? OK, dodržuj naše zákony, nikdo tě tu nenutí být. Nikdo je z původních zemí na trakač nenaložil a násilím nedovezl, přišli tam oni za lepším. Tak ať ale přijmou novu zemi s JEJÍMI zvyky a ne tím, že tam budou importovat svůj středověk.

Zobrazit celou diskusi