Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Unikátní projekt hledání ztracených dětí: Aby se tohle už nestalo!

Autor: Richard Veselý - 
3. srpna 2012
05:00

Dítě, které se nevrátilo domů a není k nalezení. Noční můra všech rodičů, která se v některých případech změnila v tragédii. Nyní se v Česku zavádí novinka – vyhledávání dětí pomocí mobilů.

Bezmoc a nejistota, obvolávání kamarádů, pátrání po okolí a hlavně obrovský strach z toho, co se mohlo stát. To všechno by pro rodiče ztracených dětí už mělo být minulostí. Služba NajduTě, kterou nově nabízí jeden z telefonních operátorů, slibuje najít ztracené dítě za pár sekund. Stačí jen zaplatit paušál a v případě ztráty dítěte zavolat na centrálu a prokázat se přiděleným heslem…

Dítě se najde za 9,5 sekundy

„Jsme schopni provést bleskovou lokalizaci každého mobilního telefonu prostřednictvím vysílačů. Každý zapnutý telefon najdeme vždy a všude do 9,5 vteřiny i v místech, kde například GPS systémy naprosto selhávají,“ popsal Mikoláš Herskovič, jednatel společnosti, která systém provozuje. „Řešení je funkční s jakýmkoliv mobilním telefonem, a to bez instalace jakýchkoliv programů,“ uvedl Herskovič.

Telefon je vždy po ruce

Podle autorů projektu je jeho největší výhodou to, že mobilní telefon má dítě stále u sebe. Služba je placená a nabízí se ve třech verzích – od základní v ceně 148 korun za měsíc, až po »all-inclusive« za více než pět stovek.

„Na rozdíl od policie můžeme údaje o pohybu mobilního telefonu dohledat i zpětně, případně můžeme určit jeho poslední polohu před jeho vybitím nebo vypnutím,“ dodal Herskovič. Dalšími možnostmi je i nastavení okruhu, po kterém by se mělo dítě pohybovat, například města. Pokud ho opustí, rodičům bude ihned podána zpráva.

Provozovatelé nové služby počítají také s aktivní spoluprací s policisty. Mělo by to ušetřit cenné minuty na začátku pátrání.

Ztracené děti do 15 let v posledních letech Ztracené děti do 15 let v posledních letech | Policejní prezidium ČR

Jak se zabrání zneužití

Služba je určená pro rodiče nebo jiné zákonné zástupce dětí do osmnácti let. Od patnácti let musí být děti o svém monitorování informovány, od věku osmnácti let musí sledovaný člověk podepsat souhlas. Při zavolání na centrálu se pak rodič musí prokázat tajným heslem.

Co na novinku říkají odborníci

➤ „Pro nás je přínosná každá informace, která nám pomůže dítě najít. Pokud je riziko, že by se dítěti mohlo něco stát, jde o minuty a tato služba může pomoci naši práci zrychlit.“ (Pavla Kopecká, mluvčí Policejního prezidia ČR)

➤ „Může to být na hraně zásahu do soukromí dítěte, například pokud by to bylo proti vůli dítěte staršího patnácti let. Z pohledu rodičovské zodpovědnosti je ale tato služba jistě užitečná.“ (Právník Kryštof Kruliš)

➤ „Domnívám se, že to stálé sledování dětí je porušování soukromí dětí.“ (Ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová pro ČT)

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

manicka919 ( 10. října 2012 17:33 )

jako teorie dobry, v praxi unosce dite prohleda a mobil odhodi..

Lucio1 ( 3. srpna 2012 22:12 )

Do toho se počítají i děti,či mladiství co utekli z různých děcáků.,apod, ale i tak je to dost hrůza.

zelena.karkulka ( 3. srpna 2012 20:05 )

zelena.karkulka ( 3. srpna 2012 20:03 )

1.starší děti si mobil prostě vypnou nebo nevezmou,když budou chtít zdrhnout a 2.mimina a batolata obvykle mobil nemají

aanitaa ( 3. srpna 2012 15:05 )

samozrejme ,ze kdyz ses zamestnana tak neni v tvych silach ji porad hlidat ,detem se taky musi vysvetlovat a duverovat .Oni nejsou tak hloupi jak si nekteri lide mysli

Zobrazit celou diskusi