Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Novorozená lamička: Máma brání svoje mládě dobře mířenými plivanci

Video se připravuje ...
Autor: Jiří Čada - 
2. srpna 2012
14:16

Jen pár hodin po svém narození se už lamí slečna pyšně procházela před objektivem Blesku. Chybělo však málo a její matka i otcem po smrti svého původního majitele měla být utracena. Zvířata zachránil až zkušený veterinární lékař.

Čerstvou lamí matku si do útulku v Kletečné na Pelhřimovsku přivezl před časem jeho majitel Ladislav Váňa z nedaleké Kamenice nad Lipou.

„Pro ty lamy si tehdy do Kamenice přijelo hned několik zájemců. Zvířata to však byla zcela divoká a tak musela být pro převoz uspána,“ líčil počáteční potíže Váňa.

Nikomu z přítomných veterinářů se však lamy nepodařilo uspat. Hrozilo, že divoká zvířata budou muset být nakonec zastřelena.

„Ukecal jsem je, aby s tím ještě počkali a dojel jsem si pro zkušeného veterináře až do Šluknovského výběžku. Ten obě lamy uspal a já je mohl odvézt domů,“ vzpomínal Váňa.

Ve středu večer se mu párek lam za jeho obětavost odvděčil.

„To byl fofr, samice začala být z ničeho nic k večeru neklidná, pak si lehla a z ní doslova vylétla v plodové bláně zabalená tahle krasavice,“ ukazoval pan Láďa už na vesele pobíhající čerstvě narozenou lamí samičku. Malá lamička se má čile k světu. Ve čtvrtek už se seznamovala se svým výběhem. Máma ji bedlivě hlídá na každém kroku. Dokonce i Váňu, v přítomnosti Blesku, dobře mířenými plivanci zahnala do bezpečné vzdálenosti od své dcery.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi