Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Co bude s gorilkou Tatu? Vycpou ho do muzea!

Autor: Jindra Pelikánová - 
30. července 2012
10:41

Smrt gorilího samce Tatua (†5) zasáhla nejen Česko, ale i Slovensko. O víkendu se s ním přišly do pražské zoo rozloučit stovky návštěvníků. Většina z nich připojila i vzkaz do knihy. Tatu se v pátek ráno uškrtil na své nejoblíbenější hračce, lanu. Co bude s jeho tělem?

Tělo gorilího samečka bude převezeno do pražského Národního muzea, kde skončí jako exponát. Zákon totiž neumožňuje, aby bylo pohřbeno, a tak by gorilka musela skončit v kafilérii.

V zoo se s ním loučily stovky lidí

„Když jsme se dozvěděli o této smutné události, rozhodli jsme se zajet do zoo a s Tatuem se rozloučit,“ řekla včera Blesku Milada Trnčiková (38) z Bratislavy. Její syn Marko (11) dodává, že mu je Tatua líto. „Byl to takový malý rošťák,“ vzpomíná na gorilí hvězdu.

Do vzpomínkové knihy napsala vzkaz také Ivana Petrásková (46) z Prostějova. „Je to velká ztráta jak pro zoo, tak pro nás návštěvníky. Naposledy jsme tu byli, když byla malá Moja (sestra Tatua, pozn. redakce), to už je sedm let,“ vzpomíná Ivana. Soustrast Praze vyjádřily i ostatní zoologické zahrady.

Gorily už v šoku nejsou

Smrt Tatua silně zasáhla také celou gorilí rodinu. „Gorily jen seděly a tupě zíraly před sebe,“ uvedl krátce po tragické smrti gorilího samečka ředitel zoo Miroslav Bobek. Včera už ale bylo mnohem lépe. „Situace se velmi rychle stabilizovala a gorily začaly postupně fungovat takřka normálně,“ řekl Blesku Michal Šťastný z tiskového oddělení a dodal, že odvoz Moji do španělské zoo je zasáhl mnohem více.

zelena.karkulka ( 31. července 2012 02:02 )

drsným činem???Takže to byl takovej punker?

zelena.karkulka ( 31. července 2012 02:01 )

mě dorazilo to,jak ty lidi chtěly nosit svíčky-ještě by to tam celý podpálily a mohly by truchlit rok

zelena.karkulka ( 31. července 2012 02:00 )

no chce,no-ještě jsou takový naštvaní,že té tlupě je to fuk a nedrží tryznu

zelena.karkulka ( 31. července 2012 01:59 )

nad dětma z Konga by ses tak nedojímala,tak proč nad opicí?

zelena.karkulka ( 31. července 2012 01:58 )

nebuď hysterická

Zobrazit celou diskusi