Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řidič trolejbusu (34) zavinil smrt člověka: Dostal 40 měsíců vězení

Autor: Ondřej Požár - 
1. srpna 2012
13:20

Jediná chyba, která ale měla tragické následky, bude stát řidiče trolejbusu Milana H. (34) čtyřicet měsíců života. Ty stráví ve věznici s dozorem za to,  že loni v květnu v Brně zavinil tragický střet s tramvají, když vjel do křižovatky na červenou. Při bouračce zemřel důchodce (†70) a dalších čtrnáct lidí bylo zraněno.

Kromě pobytu za mřížemi nesmí šofér pět let usednout za volant. Nepodmíněný trest mu ve středu potvrdil Krajský soud v Brně, k němuž se Milan H. odvolal.

Jeho obhájce totiž žádal, aby odvolací soud změnil nepodmíněný trest na podmíněný, který by byl odložený na pětiletou zkušební dobu.

Obžalovaný lítostivě plakal

„Jsme si vědomi toho, že to byla tragédie. Obžalovaný udělal chybu, ale není nutné ho posílat do vězení. Myslíme si, že postačí nejpřísnější podmíněný trest,“ bojoval za řidiče jeho advokát.

Milanovi H. se při závěrečné řeči třásly ruce a hlas mu vzápětí zlomil pláč. „Bude mi to líto do konce života. Nemůžu kvůli tomu spát, je mi to moc líto,“ prosil se slzami v očích obžalovaný, aby nemusel do vězení.

Při tragédii zemřel důchodce

Soud však neoblomil a odvolací senát mu trest v nejmírnějším žaláři potvrdil. Řidič tak bude pykat za smrt seniora, který při srážce vypadl zadním oknem trolejbusu na protijedoucí auto a na následky zranění na místě zemřel.

Další čtyři cestující byli těžce zraněni, jeden z nich se dosud léčí. Trolejbus se při drtivém střetu několikrát otočil kolem své osy a tramvaj vykolejila! Škoda dosáhla téměř 900 tisíc korun.

Soud: Fatální chyba způsobila fatální následek

Podle soudce Aleše Flídra hrozila obžalovanému za obecné ohrožení z nedbalosti sazba tři až deset let vězení.

„A dostal trest jen o čtyři měsíce převyšující spodní hranici trestní sazby,“ zdůvodnil zamítnutí odvolání předseda senátu.

Podmínku nelze podle něj uložit. „Je nutné si uvědomit, že v důsledku fatálního pochybení způsobil fatální následek, který neumožňuje podmíněný odklad trestu. Obžalovaný se jistě cítí hrozně, ale vdova po mrtvém cestujícím se náhle ocitla bez manžela,“ zdůraznil soudce Flídr.

maximillian ( 1. srpna 2012 22:17 )

Zajimave...Loni v kvetnu zabil cloveka a uz dostal 40 mesicu...A Darina Gambosova zabila cloveka pred 2 lety taky a jeste NIC !!! Procpak ?!?!?

neutralizace ( 1. srpna 2012 22:03 )

me taky !

neutralizace ( 1. srpna 2012 16:28 )

Ale hlavne stale jezdi!!! Ani ridicak ji nesebrali

Zobrazit celou diskusi