Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministerstvo školství: Chtít peníze za učebnice je protiprávní!

Autor: Zbyněk Schnapka, zunk - 
30. června 2012
15:24

Pořádný šok zažila Jana Pavlíková (29) z Hrádku na Rokycansku. Její dcera Kristýna (6) nastupuje po prázdninách do první třídy a škola po ní chce zaplatit učebnice. Na státní škole má však každý prvňáček nárok na učebnice zdarma. Ministerstvo školství říká: „Je to protiprávní!“ A školní inspekce slíbila Blesku, že zjedná nápravu.

„Paní ředitelka mi po starší dceři poslala papír se seznamem učebnic a částkou 678 Kč, kterou mám zaplatit. Ohradila jsem se, že jde přece o státní školu a tam mají mít prvňáčci učebnice zdarma. Ředitelka mi řekla, že od státu letos nedostanou peníze na pomůcky, a tak mám zaplatit,“ rozčílila se Jana Pavlíková.

Blesk poslal zmíněný seznam na ministerstvo školství, a tam se nestačili divit. „Jedná se o protizákonné počínání. Škola nesmí bez souhlasu rodičů nic vybírat. Podle zákona jsou žákům ZŠ poskytovány učebnice a učební texty bezplatně,“ řekla Jana Holíková z tiskového ministerstva školství.

Maminka Kristýnky nikdy žádný souhlas nedala. „Ředitelka mě před hotovou věc, když mi poslala seznam, kde bylo i datum, do kdy mám zaplatit,“ tvrdí Pavlíková. Blesk chtěl tedy od ředitelky Anny Valešové vědět, proč požaduje po rodičích prvňáčků peníze za učebnice. Kloudného vysvětlení se ale nedočkal. „To, na co mají děti zdarma nárok, jim poskytujeme. Nedovolila bych si porušovat zákon, a ještě k tomu u prvňáků,“ stále jen opakovala Valešová. Proč má ale matka Kristýny učebnice zaplatit, nevysvětlila.

Náměstek ústřední školní inspektorky v Praze Libor Vacek slíbil, že zjedná nápravu. „Bereme to jako podnět, který operativně prošetříme. V případě, že ředitelka neuzavřela dohodu s rodiči, to budeme řešit jako porušení školského zákona,“ uzavřel Vacek.

Jak je tomu na jiných školách?

Blesk zjišťoval, jak je to s placením učebnic i na jiných školách. Zavolal proto jejich ředitelům a přečetl jim seznam placených učebnic ze školy v Hrádku. Ti se jen podivovali. „Zákon říká, že prvňáček má dostat učebnice a učební texty zdarma. U nás rodiče nic neplatí,“ řekla ředitelka 14. ZŠ Plzeň – Zábělská Helena Lišková. „Učebnice mají u nás žáci první třídy zadarmo,“ potvrdil ředitel ZŠ v Nezvěsticích na Plzeňsku Zdeněk Šafařík.

ZŠ Hrádek na Rokycansku:

1) Učebnice: Platí se 678 Kč

2) Příspěvek v zájmu kvalitní výuky: 500 Kč za každé pololetí „Tyto peníze se používají, třeba když děti jedou do divadla a platí se z toho vstupné. Nemusíme pak od rodičů pokaždé žádat třeba 30 nebo 50 Kč,“ vysvětlila ředitelka Anna Valešová.

3) Příspěvek ZŠ na školní potřeby: ANO, 200 Kč

14. ZŠ Plzeň - Zábělská

1) Učebnice: ZDARMA

2) Příspěvek v zájmu kvalitní výuky: ŽÁDNÝ „Žádné peníze předem od rodičů nevybíráme,“ uvedla ředitelka Helena Lišková.

3) Příspěvek ZŠ na školní potřeby: ANO, 200 Kč

ZŠ Nezvěstice na Plzeňsku:

1) Učebnice: ZDARMA

2) Příspěvek v zájmu kvalitní výuky: ŽÁDNÝ „U nás tohle většinou jde z takzvaných ostatních neinvestičních prostředků školy, takže rodiče nic neplatí,“ vysvětlil ředitel Zdeněk Šafařík.

3) Příspěvek ZŠ na školní potřeby: ANO, 200 Kč (+ ještě nějaké peníze od sdružení rodičů)

sakra ( 1. července 2012 10:51 )

Hergot jak to ti komunisti dříve dělali????

farah ( 30. června 2012 21:21 )

asi paní chce vypsat nějakou sbírku...když už si nechala udělat takovou "lákavou" fotku

farah ( 30. června 2012 21:20 )

u nás to tak furt funguje. Jen jazykové cvičebnice na AJ, do kterých se píše se kupují nové. Naštěstí je ředitel šikovný a vždy sežene sponzory

jana999 ( 30. června 2012 18:54 )

do první třídy ano, pak se to dědilo a kdo učebnice poškodil musel je zaplatit, mělo by se to vrátit, ušetřil by stát i rodiče, jenže nenapakovali by se zase soukromé firmy

paralenka ( 30. června 2012 18:19 )

Reagovala jsem na výrok p. tiskové mluvčí, která bezplatné texty rozšířila na celé základní školství.*****Podle zákona jsou žákům ZŠ poskytovány učebnice a učební texty bezplatně,“ řekla Jana Holíková z tiskového ODBORU ministerstva školství****** Jen drobná připomínka - vážně si myslí na MŠMT, že dvě stovky na pomůcky při dnešních cenách stačí? Nenechte se vysmát! Sešity, pracovní sešity, výkresy, barvy, štětce, plastelína, voskovky a ten drahý Slabikář ... paní Pavlíková, ani státní vzdělávání není zadara! Divím se, že to nevíte, když máte ve škole starší dceru. Mně už může být školský systém ukradený, včera byl DEN POSLEDNÍ - a nebudu doufám litovat!

Zobrazit celou diskusi