Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Přejmenovali Big Ben: Teď je to Alžbětina věž!

Big Ben (vpravo) je symbolem Londýna a měří 96 metrů. Vlevo od něj se tyčí o dva metry vyšší Viktoriina věž.
Big Ben (vpravo) je symbolem Londýna a měří 96 metrů. Vlevo od něj se tyčí o dva metry vyšší Viktoriina věž.  (Autor: profimedia.cz, Reuters)
Autor: luh - 
28. června 2012
14:55

Představte si, že by parlament přejmenoval Pražský hrad na Havlův. Co byste na to říkali? Zaskočeni byli Britové, když jim parlament včera přejmenoval Big Ben na Elizabeth Tower čili Alžbětinu věž.

 

„To nemají nic lepšího na práci? Za co je platíme?“ zněla nejčastější reakce na diskuzních fórech. Terčem kritiky byli poslanci parlamentu a vláda. Návrh na přejmenování věže schválili téměř všichni poslanci včetně premiéra Davida Camerona a vůdců opozice Eda Milibanda a Nicka Clegga.

Nový název podpořil i Buckinghamský palác, podle něhož se královna cítí poctou dojata. Projevy některých poslanců musely jejím uším vysloveně lahodit.

„Ze všech 41 monarchů , kteří vládli Anglii a Spojenému království od Viléma Dobyvatele, dosáhla jen královna Viktorie a Alžběta II. diamantového jubilea. Alžběta objela více zemí než jakákoli hlava státu v dějinách a je to asi nejobdivovanější osoba světa,“ obhajoval návrh konzervativec Tobias Ellwood. Diskutéři moc nesouhlasili: „Nikdo tomu Alžbětina věž říkat nebude. Pro mě to navždy zůstane Big Ben,“ napsal čtenář Daily Mailu.

Jaký Ben?

Věc je složitější, neboť věž Westminsterského paláce se ve skutečnosti Big Ben nikdy nejmenovala. Její ofi - ciální název zní Clock Tower čili Orlojní věž. Teprve Orlojní věž hostí Big Ben, jímž není nic jiného než slavný zvon.

O tom neměla většina lidí včetně Britů dosud tušení. Když už jsme u toho, málokdo ví, po jakém Benovi je skoro čtrnáctitunový kolos vlastně pojmenován. V úvahu připadají nejméně dva – stavitel Benjamin Hall či boxerský šampion Benjamin Caunt.

Přejmenovávání věží ve Westminsteru, kde sídlí britský parlament, má navíc v Británii tradici. Po diamantovém jubileu královny Viktorie v roce 1896 byla přejmenována na Viktoriinu protilehlá věž paláce, která je dokonce o něco vyšší než Big Ben – pardon, Alžbětina věž.

Dnes jí nikdo jinak než Viktoriina věž neřekne.

regino ( 29. června 2012 07:42 )

všade sa najdu ritolezi a Fenič je jeden z najväčších...

andulaanca ( 29. června 2012 07:13 )

on je asi šílenej , když mu nejde filmování, tak aspoň blbne jináč

ad-ga ( 28. června 2012 21:55 )

taky si to myslím.už vidím, jak nějaký cizinec se ptá kde máme letiště VH, když zná jen Ruzyň

buban ( 28. června 2012 16:34 )

no, mam dojem, ze letiste Ruzyn se uz brzy bude jmenovat letiste Vaclava Havla (zamerne jsem to napsala s malym "l"). Nebudu hodnotit zasluhy Alzbety, ale u VH mne to prijde jako tezka urazka ceskeho naroda

adorator ( 28. června 2012 16:03 )

však to v tom článku píšou, že Big Ben je jméno zvonu, co odbíjí celou hodinu atd. stačí přečíst... Bohužel je pravidlem v Plesku, že titulek článku neodpovídá obsahu. Jinak mi to připomíná šaškárnu s letištěm v Praze. Jen s tím rozdílem, že angl. královna snad má větší právo na to, aby se po ní něco pojmenovalo, oproti našemu chrchlovi.....

Zobrazit celou diskusi