Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Bývalý český policista na místě tragédie: Rodiče nevěděli, kde jsou jejich děti a zda žijí

Autor: Jiří Čada - 
24. června 2012
05:00

Když v sobotu nad ránem překročil Luboš Turek chorvatskou státní hranici, naladil si v autě chorvatský rozhlas. Luboš sloužil jako policista pro české turisty na jadranském pobřeží.

„V rádiu jsem zaslechl, že na dálnici havaroval český autobus. Přestože jsem byl v tu chvíli asi sto kilometrů od nehody, vytočil jsem linku 112 a nabídl své služby,“ vzpomínal exkluzivně pro Blesk na sobotní ráno Luboš.

O několik okamžiků později se dozvěděl, že jeho cesta s rodinou dál nepovede do Drage, kam měli namířeno, ale že chorvatská policie ho potřebuje jako překladatele v nemocnici v Gospiči, kam záchranáři z dálnice postupně převáželi veškeré cestující z havarovaného českého autobusu.

„Mým úkolem bylo v nemocnici tlumočit a identifi kovat všechny cestující. Šofér autobusu byl na místě mrtev. Druhý z řidičů v okamžiku nehody spal a vůbec nevěděl, co se stalo, ten naštěstí vyvázl jen s oděrkami a pohmožděninami. Mluvil jsem se dvěma dětmi a starou paní, které vrtulníkem přepravovali do Záhřebu,“ vzpomínal Luboš.

K ruce prý dostal zdravotní sestru a spolu s ní začal v nemocnici dávat dohromady některé rodiny. „Zpočátku jsem věděl o sedmi mrtvých včetně sedmiletého děcka. Později zemřela ještě jedna starší žena,“ popisoval drama, uprostřed něhož se nečekaně ocitl.

„Naštěstí chorvatští záchranáři popsali všechny pasažéry autobusu čísly. Podle nich jsme pak dávali dohromady jednotlivé rodiny. Bylo to děsný, děti skončily na dětském oddělení, jejich matka na gynekologii a otec na úplně jiném oddělení. Nikdy už nezapomenu na okamžik, když se pak všichni setkali,“ líčil Blesku bývalý policista.

zuzin123 ( 24. června 2012 16:46 )

ty seš krypl od STB zmde.

zuzin123 ( 24. června 2012 16:45 )

souhlasíš a nevíš s čím chudáku

zuzin123 ( 24. června 2012 16:44 )

kurva ty víš že telefonovel že to píšeš? možná nemáš papíry ani na auto.

hadenda ( 24. června 2012 13:56 )

Myslím, že by bylo na čase, aby se redaktoři Blesku začali učit češtinu, jelikož třeba v dnešním vydání je plno hrubek. Je vidět, jaká úroveň lidí píše tyto blemtajznice, neměli by podle mě mít vůbec nárok na plat - je to vážně ostuda.

doktorsafranek ( 24. června 2012 12:57 )

Poslyšte to telefomování za jízdy sakra sakra.. To nemá s komunismem nic společného..

Zobrazit celou diskusi