Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Fiona (†14) se oběsila kvůli váze: Lékař viní módní časopisy

Autor: šim - 
22. června 2012
08:03

Bylo jí teprve 14 let. Roztomilá blondýnka s něžným pohledem panenky, který by za pár let mužům lámal srdce. Fiona se ale dostala do vleku módního diktátu. Začala trpět bulimií. Nemoc si vybrala nejkrutější daň. Fiona se oběsila. Lékaři viní módní průmysl.

Britka Fiona Geragthy začala trpět poruchou příjmu potravy krátce nato, co nastoupila na King's College v Tautonu. Její rodiče tvrdí, že bulimii spustily posměšky spolužáků, kteří si ji dobírali kvůli její váze. Škola to však vyvrací.

Posedlost kontrolou své hmotnosti a boj s vlastním tělem se stal Fioně osudným. Přidal se k tomu i tlak mezi dospívajícími dívkami populárních módních časopisů, které dávají extrémně hubené modelky za vzor. Fiona to nevydržela a před rokem se oběsila v domě svého otce. Našli ji viset zvenku před dvěřmi do dvora, provaz dívka upevnila v okně v prvním patře...

Nyní se k případu vyjádřil soudní lékař Michael Rose, který byl osloven jako znalec. Vyzval módní časopisy, aby přestaly s uctíváním kultu ultraštíhlosti a neotiskovaly obrázky vyzáblých modelek.

„Poruchy příjmu potravy se začaly objevovat až v 70. letech, tedy přesně v době, kdy módní průmysl a časopisy začaly používat a podporovat hubené dívky,“ prohlásil Rose. „Kvůli těmto časopisům rodiny, jako je tato, trpí,“ dodal.

Podle Rose také není jisté, zda Fiona chtěla sebevraždu skutečně dokonat a vzít si život. „Mohlo to být jen její zoufalé volání o pomoc,“ řekl.  



zelena.karkulka ( 22. června 2012 20:52 )

zelena.karkulka ( 22. června 2012 20:51 )

vinu nesou rodiče a ne nějaký modní časák

zelena.karkulka ( 22. června 2012 20:50 )

oběs se

marketkatrnkova ( 22. června 2012 18:54 )

Ahoj lidi. Taky uz vas nebavi porad dokola poslouchat sefa? Ja ho treba naprosto nemuzu vystat a vcera mi kamaradka poradila stranky http://zkrat.me/78574 a myslim, ze sef se muze jit klouzat Kdyztak mrknete, treba to zaujme i vas, stejne jako cely nas kancl dnes

marketkatrnkova ( 22. června 2012 18:49 )

Ahoj lidi. Taky uz vas nebavi porad dokola poslouchat sefa? Ja ho treba naprosto nemuzu vystat a vcera mi kamaradka poradila stranky www.***.cz a myslim, ze sef se muze jit klouzat Kdyztak mrknete, treba to zaujme i vas, stejne jako cely nas kancl dnes

Zobrazit celou diskusi