Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Laura (†4) zemřela po běžné operaci zubů: Rodiče viní lékaře

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: oj - 
20. června 2012
16:35

Nikdo si nedokáže vysvětlit náhlou smrt malé Laury (†4). Zemřela při běžném zákroku na zubní ambulanci v rakouském Grazi. Zničená rodina z tragické smrti obviňuje lékaře, ti ale vinu odmítají.

Zdravé děvčátko podstoupilo 11. června rutinní operaci. Zákrok, během kterého byla Laura v anestezii, však skončil smrtí.

„Nastala komplikace, se kterou jsme se ještě nesetkali,“ vysvětloval serveru krone.at dívčino úmrtí po operaci anesteziolog.

Ředitel nemocnice v Grazi Gernot Brunner řekl, že během operace holčičce selhaly plíce. Ani pomocí umělého dýchání se jim jejich funkci nepodařilo obnovit. Lauru převezli na jednotku intenzivní péče, kde po několika dnech zemřela.

Z 5000 operací dětí údajně dojde u 3 % během anestezie ke komplikacím, z kterých se asi polovina týká dýchacích cest. Ty, které by ohrožovaly život se počítají v promile. „Za deset let praxe, jsem nezažil případ, jako byl tento,“ řekl anesteziolog Wolfganag Toller.

Zničená rodina si nedokáže vysvětlit, co se mohlo stát. „Vždyť byla úplně zdravá. V nemocnici nám řekli, že došlo k chybě, ale už nám nedokázali říct k jaké,“ řekl dědeček malé Laury.

Rodiče přišli už syna

Pro rodinu je ztráta děvčátka o to bolestivější, že o jedno dítě už přišli. Syn Simon se tehdy narodil předčasně. Po osmi týdnech ho lékaři poslali domů, kde nečekaně zemřel. Jeho smrt lékaři označili za syndrom náhlého úmrtí kojence.

dfghjk ( 21. června 2012 09:29 )

My v Plesku samozřejmě víme, že každý chirurgický zákrok provází jisté riziko, které je většinou i statisticky vyčísleno, jako v tomto případě. Ale my nejsme odborný lékařský časopis, ale obyčejný komerční bulvár pro obyčejné lidi. Informace podáváme tak, aby to bylo čtivé, aby to jiskřilo, provokovalo, hrálo na city a pokud možno šokovalo. To nám vydělává penízky, ne nějaká odborná přesnost a serioznost, pro tu si choďte někam jinam! A co je z tohoto pohledu lepší, že někdo zemřel po běžném, nebo po riskantním zákroku? Tak vidíš, konečně ti to došlo! Proto prosím, přestaňte nám v diskusích psát výtky tohoto druhu, marníte tím akorát svůj čas, my víme nejlíp, jak se dělá bulvár a nic na tom měnit nebudeme! I kdybyste se zkrájeli. Pěkný den všem. Vaše Šmucla.

luvy1979 ( 21. června 2012 07:36 )

Obyčajne sa vraví/píše "Graz", ale existuje aj slovenský názov, historické meno toho mesta je u nás "Štajerský Hradec".

kacota ( 21. června 2012 00:31 )

Je to presne tak, článok dnes vyšiel v tomto znení na rôznych našich portáloch http://www.topky.sk/cl/11/1314545/Smrt-po-operacii-zubov--Laura---4--sa-z-anestezie-nezo budila-

buban ( 20. června 2012 22:56 )

tak to jste vystihl/a naprosto presne:"novinar nevim, ale individua v Blesku...". To nema chybu, stejne jako cely Vas prispevek

jahodovyknedlik ( 20. června 2012 22:35 )

Novinář nevím, ale individua v Blesku např. takové slovenské "cudzia krajina" překládají jako "cizí krajina", takže co s nějakým Štýrským Hradcem... (mmch úžasné město). 100% bezpečné není vlastně nic, jenom doufáme, že si toho Černého Petra vytáhne někdo jiný.

Zobrazit celou diskusi