Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Amputované křídlo výří samici veterinář vrátil zpět: Bude znovu létat!

Video se připravuje ...
Autor: Jiří Čada - 
15. června 2012
20:01

Zcela unikátní zákrok provedl ve své ordinaci v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku veterinární lékař Pavel Vrbka. Téměř amputované křídlo mladé výří samice vrátil náročnou chirurgickou operací zpět na své místo. Naše největší zástupkyně soví říše se tak po pár týdnech bude moci vrátit zpět do volné přírody.

„Samičku výra velkého ve zbědovaném stavu našli lesáci při obžínání malých smrčků ve Žďárských vrších,“ informoval Blesk současný ošetřovatel výří pacientky a zkušený sokolník František Kunc ze záchranné stanice v Pavlově.

„Pták měl snad čtrnáct dnů starou zlomeninu křídla,“ popsal Kunc zranění. V pracovníci záchranné stanice se zprvu domnívali, že výr o zlomené křídlo musí přijít, aby vůbec dokázal přežít.

„Zranění si přivodil zcela určitě při střetu s autem,“ mínil veterinář Pavel Vrbka. Tomu se samička výra nakonec dostala na operační stůl a Blesk byl u toho.

Zlomenou kost veterinář operativně spojil specielní drátěnou dlahou.

„Zlomenina už byla po tak dlouhé době téměř zahojená, takže jsem nejdříve musel odstranit už nově vytvořený pakloub. Také jsem celou dobu trnul, aby značně vyhublý a vyčerpaný pták přežil narkózu,“ zdůraznil veterinární lékař.

Rentgenové snímky nakonec ukázaly, že ojedinělá, více než hodinu trvající operace se zdařila.

„U nás si pobude ještě nějakou dobu, pak se jí pokusíme vrátit zpět do volné přírody,“ dodal na závěr František Kunc.

 

naidka ( 16. června 2012 16:59 )

Zlomené a amputované křídlo je sice rozdíl, ale vyléčit starou zlomeninu tak, aby křídlo bylo opět funkční, zaslouží obdiv. Super!

komodor ( 16. června 2012 16:32 )

Klobouk dolu pred PANEM veterinarem.

gogo ( 16. června 2012 12:31 )

SMEKÁM !! SMEKÁM !!! SMEKÁM !!!!

kockamnau ( 15. června 2012 21:48 )

Klobouk dolů !!!

Zobrazit celou diskusi